Home - Blog // De juiste houten vloer kiezen in 7 stappen

De juiste houten vloer kiezen in 7 stappen

Een houten vloer past in elk interieur. Of je nu een klassieke, moderne of andere woonstijl hebt; een houten vloer maakt het verschil. Het is natuurlijk wel belangrijk dat de uitstraling van de vloer past bij je interieur. Vind je het lastig om te bepalen welk type houten vloer nu het best past in jouw kamer? Lees dan snel verder, want deze gids helpt je de juiste houten vloer te kiezen in 7 stappen.

Kiezen houten vloer

 

1. Analyseer de kamer

Analyseer de ruimte waarin je de houten vloer wil gaan leggen. Is de kamer groot of juist klein? Vergeet ook niet naar de lichtinval te kijken. Bekijk of er daglicht de kamer in schijnt, en of dit direct of indirect daglicht is. Wordt de kamer bijna alleen verlicht met kunstlicht? Ook dat is iets om rekening mee te houden. Bedenk daarnaast of je onder de houten vloer vloerverwarming wil plaatsen en hoe intensief de vloer gebruikt gaat worden.

 

Houten vloer kiezen

 

2. Bepaal legpatroon van houten vloer

Wil je aansluiten op de laatste woontrends? Ga dan voor een houten vloer met visgraatpatroon. Of kies voor een Hongaarse puntvloer, voor een unieke vloer met zigzagpatroon. Wil je juist ingaan tegen de moderne woontrends, dan is een houten vloer met Versailles-patroon misschien iets voor jou. Een stoere houten vloer met rechte planken kan natuurlijk ook. Leg de planken in de lengte, om de kamer optisch groter te doen lijken. Of in de breedte, om de kamer knusser te laten ogen.

 

Visgraatvloer hout

 

Elk vloerpatroon heeft weer andere voordelen en sommige vloerpatroon komen beter tot hun recht in bepaalde ruimtes. Kijk daarom nog eens terug naar de analyse van de kamer. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het kiezen van het juiste vloerpatroon? Je kunt altijd contact met ons opnemen voor een flitsadvies.

 

3. Welk type houtsoort kies je?

Elke houtsoort heeft weer andere voordelen en geeft de houten vloer een andere uitstraling. Ook is de ene houtsoort geschikter voor vloerverwarming, dan de andere. Onze eikenhouten vloer is het populairst. Met een vloer van eikenhout, kun je heel veel kanten op en de vloer kan helemaal naar wens worden aangepast. Maar bij de Houtfabriek hebben we nog meer soorten houten vloeren waar je uit kunt kiezen. In onze showroom kun je al onze houtsoorten in het echt bekijken.

 

Donkere eikenhouten vloer

 

4. Kiezen van de gewenste afwerking

Een belangrijk onderdeel van een houten vloer is de afwerking, zodat de vloer beschermd is tegen vocht en vuil. Je kunt kiezen voor een afwerking met lak of olie. Allebei de afwerkingen geven de vloer een andere uitstraling en vereisen een ander soort onderhoud. Het voordeel van een gelakte vloer, is dat de vloer niet op een speciale manier onderhouden hoeft te worden. De lak beschermt de vloer goed, maar mocht de vloer toch beschadigen, dan is het lastig om deze beschadiging zelf bij te werken. Beschadigingen op een geoliede vloer kun je in de meeste gevallen wel zelf wegwerken. Geoliede vloeren moeten wel gereinigd worden met een speciale zeep en af en toe opnieuw in de olie gezet worden. Benieuwd welke afwerking je het best kunt kiezen voor een vloer die intensief wordt gebruikt, of heb je andere vragen over de afwerking van de houten vloer? Wij staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden.

 

Houten vloer woonkamer

 

5. Kies de juiste kleur

Het kiezen van de juiste vloer hangt samen met het kiezen van de juiste kleur. Welke kleur het mooist is voor jouw houten vloer, hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de kamer en het type licht. Gelukkig is er bij de Houtfabriek keuze uit meer dan 50 kleuren. Door kleurpigment te mengen door de olie of lak, kunnen wij je vloer altijd de gewenste kleur geven.

Wil je alles weten over onze houten vloeren? Download dan onze brochure.

Brochure downloaden

 

Donkere eiken houten vloer

 

6. Houten vloer laten leggen of zelf doen?

Ga je voor een nieuwe vloer, dan moet je natuurlijk ook bepalen of je de vloer zelf gaat leggen of dit laat doen. De ene houten vloer kun je makkelijker zelf leggen dan de andere. Ons advies is om het leggen van de vloer over te laten aan vakmensen. Bij de Houtfabriek werken we samen met gespecialiseerde vloerleggers, zodat je verzekerd bent van kwaliteit.

 

Dweilen houten vloer

 

7. Wat zijn de kosten van een houten vloer?

De prijs van een houten vloer is natuurlijk ook niet onbelangrijk. Heb je een keuze kunnen maken uit alle mogelijke opties voor de houten vloer? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan.

Hopelijk heeft deze gids je kunnen helpen met het vinden van de juiste vloer. Zijn er nog twijfels en ben je er nog niet helemaal uit? Kom dan eens langs in onze showroom. We laten je graag alle mogelijkheden zien, zodat in jouw interieur straks gegarandeerd de juiste vloer ligt.

Afspraak maken

Tags


Meest recente berichten

De juiste houten vloer kiezen in 7 stappen

Een houten vloer past in elk interieur. Of je nu een klassieke, moderne of andere woonstijl hebt; een houten vloer maakt het verschil. Het is natuurlijk wel belangrijk dat de […]

LEES MEER

Musthave: aku panelen in huis

Staat er bij jou een woning make-over op de planning? Denk dan zeker aan aku panelen. Als je warmte en sfeer in huis wil halen, zijn houten aku panelen een […]

LEES MEER

Hongaarse punt vloer eiken

Er zijn weinig vloeren zo veelzijdig als de Hongaarse punt vloer eiken. Deze vloer doet met zijn zigzagpatroon denken aan een visgraatvloer, maar is toch net een beetje anders. De […]

LEES MEER