Home - Blog // Offertes houten vloeren vergelijken? Zo doe je dat!

Offertes houten vloeren vergelijken? Zo doe je dat!

Offertes van houten vloeren vergelijken kan lastig zijn. Helemaal als je niet weet waar je op moet letten. Veel parketzaken tonen geen prijzen op hun website. Sommige vermelden juist aantrekkelijke maar incomplete vanaf-prijzen. Daarom is het handig om, voordat je een bezoek brengt aan de parketzaak, eerst offertes op te vragen. Maar hoe moet je deze offertes voor houten vloeren vergelijken? Met onderstaande tips weet je welke informatie relevant is en waar je op moet letten.

Offertes houten vloer vergelijken

1. Gebruik dezelfde offerte-aanvraag

Vraag bij alle parketzaken een offerte aan met dezelfde specificaties. Dan kan je de inhoud goed vergelijken. Weet je de aantallen niet? Doe dan een gok. Hieronder vind je een voorbeeld met specificaties die je kunt gebruiken voor je offerte aanvraag. Als je deze prijzen vervolgens naast elkaar legt, kan je eenvoudig de offertes van houten vloeren met elkaar vergelijken.

 • Aantal m2
  Bijv. 50 m2 (gemiddelde oppervlakte woonkamer).
 • Type plank
  Omschrijf de plank of stuur een foto mee. Vermeld het type plank, de houtsortering en de breedte.
  Bijv. Rustieke multiplank met een toplaag van 4 mm en 18 cm breed.
 • Hoeveelheid plinten en afdeklatten
  Bijv. 30 meter plint en 10 meter afdeklatten (o.b.v. een ruimte van 50 m2).
 • Legwijze
  Kies voor zwevend of verlijmd
 • Legkosten
  Wil je de vloer laten leggen? Vraag dan om de prijs inclusief legkosten.
 • Transportkosten
  Vraag altijd om de prijs inclusief transport.

Offertes houten vloeren vergelijken

2. Niet ingevulde prijzen op offerte

Het komt voor dat bijmaterialen niet zijn doorberekend in de totaalprijs. Bij de plinten staat dan bijvoorbeeld alleen de prijs per strekkende meter vermeld. Vaak is de reden dat deze afmetingen nog niet bekend zijn. Maak in dat geval zelf een berekening en tel dit bij het totaal op. Informeer ook naar eventuele bijkomende arbeidskosten. Denk hierbij aan de montage van plinten, afkorten van deuren, uitzagen van het kruipluik, etc.

3. Let op de verschillen tussen planken

Dit is een van de belangrijkste punten. Er bestaan namelijk verschillende planken. Je hebt de keuze uit massief houten planken of meerlaagse planken, multiplanken en lamelplanken. Staar je niet blind op de naam maar vraag bij elke aanvraag om hetzelfde type plank. Hieronder een korte toelichting op het verschil.

 • Massief
  Massieve planken zijn volledig van hout
 • Multiplank
  De massief eiken toplaag is verlijmd op multiplex
 • Lamelplank
  De massief eiken toplaag is verlijmd op drie lagen vuren

Een multiplank is een hoogwaardiger en stabieler product dan een lamelplank. Ook is een multiplank bijna altijd dikker dan een lamelplank. Een multiplank is dus duurder dan een lamelplank. Een offerte met multiplanken is dus niet goed te vergelijken met een offerte met lamelplanken. De Houtfabriek werkt zelf met massief houten planken en multiplanken.

4. Houtselecties

De houtselectie geeft aan hoeveel noesten er in het hout zit. Hoe minder noesten, hoe duurder het hout. Verwarrend is dat er veel verschillende namen worden gebruikt voor deze houtselecties. Deze namen komen ongeveer neer op het volgende:

 • Select
  De hoogste en duurste selectie eiken. Het hout bevat weinig, hele kleine of zelfs helemaal geen noesten. De tekening en kleur van het hout zijn gelijkmatig. Dit type plank geeft een ruimte een strakke uitstraling. Ook wel genoemd: 1bis, Rustiek A, Natuur.
 • Rustiek
  De middenselectie eiken. Er zijn vaste noesten aanwezig van maximaal een paar centimeter in doorsnede. Het hout is scheurvrij. Er is wat meer kleurverschil en variatie in tekening van het hout. Er mag hier en daar een randje spinthout aanwezig zijn. Ook wel genoemd: Rustiek A, Rustiek A/B, Rustiek B, Mix, O/S.
 • Robuust
  De laagste en goedkoopste selectie eiken. Er zijn veel noesten, spinhout en scheuren aanwezig. Het resultaat is een robuuste en doorleefde vloer. Ook wel genoemd: Rustiek C, Abdij, Klooster, Kasteel en allerlei andere romantische namen.

Visgraat vloer

5. Herkomst van het hout

De herkomst van het hout en de planken heeft invloed op de kwaliteit en prijs. Over het algemeen geldt het volgende.

 • West-Europa
  Goede kwaliteit, goed beheerde bossen
 • Oost-Europa
  Wisselende kwaliteit, minder zicht op het beheer van de bossen
 • China
  Geen zicht op bosbeheer. Maar goedkoop, dat dan wel weer.

Let op of de planken voor jou worden besteld. Deze planken worden speciaal voor jou gemaakt. Als de parketzaak een container met planken heeft staan, komen deze vloeren vrijwel altijd uit Oost-Europa of China. In dat geval weet je nooit precies welke kwaliteit je krijgt. De Houtfabriek verkoopt PEFC en FSC gecertificeerd hout. Koop je bij ons een houten vloer? Dan laten wij zelfs 2 nieuwe bomen planten.

6. Certificering van ondervloeren

Als je in een appartement woont gelden er vaak regels met betrekking tot ondervloeren. Deze regels kan je opvragen bij de VVE. Doorgaans heb je in een appartement een -10dB reducerende ondervloer nodig. Als je ooit in conflict raakt met je onderburen over geluidsoverlast moet je kunnen aantonen dat de ondervloer gecertificeerd is. Het komt helaas voor dat er geluidsreducerende ondervloeren worden verkocht die geschikt zijn voor laminaat maar niet voor houten planken. Let daar dus goed op!

7. Houten vloer op vloerverwarming

Houten vloeren die weinig warmte tegenhouden, zijn het meest geschikt voor op vloerverwarming. De hoeveelheid warmte die wordt tegengehouden wordt uitgedrukt in RC waarde. Informeer bij jouw verwarmingsspecialist naar de RC waarde en vermeld deze in jouw offerte aanvraag aan parketzaken. Laat je goed informeren en ga in zee met parketzaak die ervaring heeft met het leggen van houten vloeren op vloerverwarming. Want een hoger rendement betekent een lagere energierekening!

8. De klik

Na het ontvangen van de offertes ga je langs bij de parketzaken die jou aanspreken. Naast een prijs die binnen budget valt, is het ook belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij het bedrijf. Een warm welkom, mooi productaanbod maar ook specialistische kennis is belangrijk. Want als je de houten vloer hebt gekocht, moet hij ook nog geleverd en gelegd worden. Je moet dus verder met elkaar en dan is het wel zo prettig als er een goede klik is. We hopen uiteraard dat je bij ons langskomt. Dan krijg je in alle rust persoonlijk advies over jouw toekomstige houten vloer. Dus kom langs in onze showroom of plan snel en eenvoudig een afspraak. Onze ervaren vloerspecialist kijkt al uit naar je bezoek!

Stalen deuren


Meest recente berichten

Hoe kies je de juiste eiken vloer?

De eiken vloer is razend populair. Logisch, want deze vloer is makkelijk te bewerken. Hierdoor krijgt de vloer een unieke touch en wordt daarmee de eyecatcher van je woning. Met […]

LEES MEER

Hoe kies je de juiste eiken visgraatvloer?

Of je nu al jarenlang droomt van een prachtige eiken visgraatvloer, of al een tijdje bezig bent met de zoektocht naar die vloer waar je hart sneller van gaat kloppen: […]

LEES MEER

Visgraat of Hongaarse punt

Een houten vloer kiezen kan best een lastige opgave zijn. Er zijn zoveel verschillende patronen, maar voor welke kies je dan? In deze blog lichten we de visgraat en Hongaarse […]

LEES MEER