Home - Blog // Tips: houten vloeren schoonmaken

Tips: houten vloeren schoonmaken

Een authentieke houten vloer is natuurlijk een investering. Daar ben je zuinig op. Doordat je dagelijks loopt op je vloer, kan deze schraal worden. Ook kunnen er loopsporen ontstaan. Op internet zien we veel blogs voorbij komen met tips hoe je houten vloeren schoonmaakt en gebruikssporen weghaalt. Van veel tips en tricks schrokken we; die zijn namelijk allesbehalve goed voor een houten vloer. In deze blog vertellen we je graag hoe je je houten vloer het beste kunt schoonmaken. Zo geniet jij zo lang mogelijk van je nieuwe houten vloer.

Houten vloeren schoonmaken

 

Zorg goed voor de poriën van een houten vloer

Een houten vloer is niet zoals een gietvloer, waar geen vocht intrekt en je dus een vlek makkelijk wegpoetst. Je moet echt voorzichtig zijn met een houten vloer. Door de poriën trekt de inhoud van een kapot gevallen glas wijn zo je vloer in, waardoor er snel een vlek ontstaat. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Mocht je wel een keer je vloer beschadigen, dan kun je je vloer natuurlijk herstellen. Dat is het voordeel van een houten vloer. Schuur een laag van je vloer af en lak of olie de vloer in. Dan ziet hij er weer prachtig uit.

 

isoleren onder houten vloer

 

Gouden tip: dweilen met vloerzeep

Op het internet staan superveel tips over hoe je je houten vloer het beste kunt schoonmaken. Zo lazen we bijvoorbeeld dat mensen grof geschut inzetten, zoals ammoniak. Zulke agressieve schoonmaakmiddelen raden wij niet aan. Zeker niet als je nog lang wil genieten van de prachtige karakteristieke look van een houten vloer. Een beetje vloerzeep is meer dan voldoende. Hoe vaak je moet dweilen, hangt af van de afwerking van je vloer: olie of lak.

 

Houten vloeren schoonmaken

 

Geoliede houten vloeren schoonmaken

Voor een geoliede vloer raden we je aan om één keer per twee weken je vloer te dweilen. Zoals we eerder benoemden, is een scheutje vloerzeep meer dan genoeg. Het beschermlaagje dat de vloerzeep achterlaat, is perfect om je vloer mooi te houden. Voor een optimaal resultaat, delen we graag nog wat extra tips voor houten vloeren schoonmaken.

Dweil met twee emmers: één met een scheutje vloerzeep en één met schoon warm water. Dompel je dweil onder in de emmer met vloerzeep, wring hem uit en dweil de vloer schoon. Zorg dat de dweil niet te vochtig is. Spoel de dweil vervolgens schoon in de emmer met water en herhaal dit proces totdat de vloer helemaal schoon is.

 

Donkere eiken houten vloer

 

Door het dagelijks gebruiken van de vloer, krijgt deze een schrale uitstraling. Loopsporen kunnen ook ontstaan. Wist je dat je bij een geoliede vloer vlekken makkelijk kunt weghalen met een beetje onderhoudsolie? We adviseren om de vloer in de keuken jaarlijks 2-4 keer lokaal bij te werken met onderhoudsolie. Lees meer in onze blog.

 

Gelakte houten vloeren schoonmaken

Voor een gelakte vloer heb je een speciale reiniger nodig. Deze laat namelijk een beschermlaag achter die goed is voor de vloer. Voorkom dat de vloer extreem gaat glimmen en gebruik niet te veel. Ga met een lichtvochtige dweil de vloer over en hij ziet er weer prachtig uit. Na een halfuur hoort de vloer weer helemaal droog te zijn. Zo niet, dan heb je iets te nat gedweild!

 

Onderhoud gelakte houten vloer

 

Wat te doen bij (water)schade?

Heb je schade aan jouw houten vloer? Dat vinden we vervelend. Gelukkig hebben we bij De Houtfabriek alles wat je nodig hebt onder één dak. Dus we helpen ook bij het herstellen van schade aan je houten vloer. Speciaal opgeleid personeel van De Houtfabriek kan de schade met de nieuwste spotrepair methode herstellen. Lees meer over onze vloerrenovatie.

Alle producten voor jouw houten vloer, shop je in onze webshop. Of kom eens langs in onze showroom, daar hebben we ook altijd een voorraad staan. Zien we je snel in onze (online) winkel?

Tags


Meest recente berichten

Hoe kies je de juiste eiken vloer?

De eiken vloer is razend populair. Logisch, want deze vloer is makkelijk te bewerken. Hierdoor krijgt de vloer een unieke touch en wordt daarmee de eyecatcher van je woning. Met […]

LEES MEER

Hoe kies je de juiste eiken visgraatvloer?

Of je nu al jarenlang droomt van een prachtige eiken visgraatvloer, of al een tijdje bezig bent met de zoektocht naar die vloer waar je hart sneller van gaat kloppen: […]

LEES MEER

Visgraat of Hongaarse punt

Een houten vloer kiezen kan best een lastige opgave zijn. Er zijn zoveel verschillende patronen, maar voor welke kies je dan? In deze blog lichten we de visgraat en Hongaarse […]

LEES MEER