Welke vloeren
zijn geschikt voor
vloerverwarming?

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor vloerverwarming. Dat snappen we, want naast dat het lekker warm aan je voeten is, kun je je radiatoren de deur uitdoen. In deze blog vertellen we je welke houten vloeren geschikt zijn voor vloerverwarming en waar je rekening mee moet houden bij deze combinatie.

  • een duurzame keuze
  • energiebesparend
  • milieuvriendelijk product
  • 100% tevredenheidsgarantie

Welke houten vloer
kan op vloerverwarming?

De meeste houten vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming, maar niet allemaal. Hardere houtsoorten die het minst vochtgevoelig zijn, zijn het meest geschikt. Denk hierbij aan traditionele houtsoorten, zoals eiken, merbau, afzelia en notenhout. De eikenhouten vloer op vloerverwarming is de meest gekozen optie. Dit komt doordat eikenhout sterk en stabiel is en een goede prijs-kwaliteitverhouding heeft. Ook is eikenhout goed te bewerken en heb je bij deze houtsoort keuze uit veel verschillende kleuren.

eiken vloer met tapijt

bezoek showroom

Kerkdijk 24a, 3615 BE Westbroek

0346 – 28 26 63

Di / Za van 10:00 tot 17:00

[email protected]

Binnen 1 werkdag reactie

Waar moet je rekening mee houden?

Hout en vloerverwarming zijn dus een prima combinatie. Wanneer je het houten parket direct verlijmd op een vloer met vloerverwarming, zorgt deze combinatie voor een zeer comfortabele en energiebesparende vorm van verwarming. Hout is een natuurproduct met sterk isolerende eigenschappen. Het houdt warmte vast en produceert geen schadelijke stoffen. Daardoor is parket één van de meest milieuvriendelijke vloeren.

Een houten vloer gaat lang mee. De meeste varianten kunnen meerdere keren geschuurd worden, waardoor de levensduur kan oplopen tot ‘levenslang’. Dit zie je onder andere aan de prachtige parketvloeren in musea en paleizen die vaak al meer dan een eeuw intensief worden belopen. Met parket krijgt iedere woonkamer een gezellig en warm karakter.

Als een vloer weinig warmte tegenhoudt, is de ruimte sneller opgewarmd. Houten vloeren met een lage warmteweerstand zijn het meest geschikt voor vloerverwarming. Omdat de opwarmtijd korter is, is het rendement hoger. Vloeren met een hoge warmteweerstand hebben dus meer tijd nodig om op te warmen en dit kost iets meer geld.

De warmteweerstand van een houten vloer is afhankelijk van verschillende factoren. Zo hebben de opbouw en de dikte van de plank invloed, maar dat geldt ook voor de legwijze. Je kunt prima kiezen voor een visgraat of Hongaarse vloer met vloerverwarming. Houten vloeren op vloerverwarming moeten verlijmd gelegd worden.

Vloerverwarming houten vloer: voordelen en nadelen

Een groot voordeel van een vloerverwarming onder een houten vloer, is dat de warmte gelijkmatig verspreid wordt. Dit maakt de ruimte heel aangenaam. Daarnaast hoef je geen ruimte meer over te laten voor radiatoren aan de muur. Dat is ook nog eens hygiënischer, omdat er zo geen stof kan achterblijven op de radiatoren. Een ander voordeel is het rendement van een houten vloer met vloerverwarming. De opwarmtijd van hout is langer dan bij een PVC vloer, maar koelt daarentegen ook langzamer af. Hierdoor blijft de vloer langer warmte afgeven en dit zorgt voor een constante en comfortabele temperatuur, zonder hele hoge aanvoer.

De aanschafkosten van vloerverwarming kunnen een nadeel zijn, al verdient het zichzelf wel weer terug. Een ander mogelijk nadeel is het installatiewerk. Is dat gedaan? Dan heb je er weinig omkijken meer naar.

Vloerverwarming met warmtepomp

De laatste jaren zien we een verschuiving van de traditionele cv-ketel naar de warmtepomp. De waterpomp is duurzamer en de CO2-uitstoot is aanzienlijk minder. Goed voor het milieu én je portemonnee.

Je kunt een houten vloer prima op vloerverwarming plaatsen als je gebruikmaakt van een warmtepomp. Het is vooral belangrijk dat de warmte goed wordt doorgegeven en dat de vloer geen isolerende werking heeft. Bij De Houtfabriek hebben we speciale vloeren die geschikt zijn voor vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp. Deze parketvloeren hebben een speciale opbouw. Het neemt snel de temperatuur van het water aan, waardoor de ruimte goed verwarmd wordt. Een warmtepomp en houten vloer gaan dus prima samen. Je leest alles over vloerverwarming met een waterpomp in deze blog.

Vloerverwarming opstookprotocol

Houd er rekening mee dat je altijd het vloerverwarming opstookprotocol moet doorlopen, om schade aan de houten vloer op vloerverwarming te voorkomen. Dit proces neemt 23 dagen in beslag.

Het opstookprotocol doorloop je voor én na het leggen van de houten vloer. Tijdens deze verwarmingscyclus bouw je de temperatuur geleidelijk op en af. Technische mankementen aan het vloerverwarmingssysteem kunnen dan op tijd ontdekt en verholpen worden. Dit geldt ook voor scheuren in de dekvloer. Doorloop het opstookprotocol nogmaals nadat de vloer gelegd is. Het hout kan dan geleidelijk wennen aan temperatuurwisselingen.

Vloerverwarming houten vloer kosten

We snappen dat je graag wil weten wat elektrische vloerverwarming in combinatie met een houten vloer kost. Over de kosten van vloerverwarming onder een houten vloer kunnen wij helaas niks zeggen, omdat wij geen vloerverwarming aanleggen. Dit kun je opvragen bij een specialist in vloerverwarming.

De kosten van een houten vloer zijn heel afhankelijk van je wens. Ook hebben de hoeveelheid hout die nodig is en het snijverlies bij een patroon, invloed op de prijs.

Om je een idee te geven

  • Multiplank: 95 tot 140 euro per m2
  • Eiken visgraatvloer: 140 tot 180 euro per m2
  • Hongaarse puntvloer: 155 tot 195 euro per m2

Houten vloer vloerverwarming

Wil je meer weten over houten vloeren die geschikt zijn voor vloerverwarming? Of wil je onze houten vloeren met eigen ogen bekijken? Neem dan contact met ons op of kom langs in onze showroom in de buurt van Utrecht. Onze specialisten helpen je graag met de juiste keuze. Hopelijk tot snel!

reviews
Joyce Postma

"Wat een prachtvloer is het geworden! Voor mijn vragen werd door Folkert uitgebreid de tijd genomen. Hij dacht met mij mee en kwam met een advies op maat. De naturel olie is boven verwachting mooi en de vloer is met vakmanschap gelegd. Ik kan De Houtfabriek aan iedereen aanraden!"

7 maart 2024

Bart-Jan Kouwenhoven

"We hebben een nieuwe parketvloer. Wat mooi! gelegd door René. Hij werkt keihard en heeft oog voor kwaliteit en detail. Creatieve oplossingen vindt hij bij niet standaard situaties. Wij zijn er heel blij mee."

26 februari 2024

Christa Kramer

"Heel blij en tevreden zijn wij met onze mooie nieuwe houten geoliede vloer. Het personeel van De Houtfabriek heeft ons geweldig geholpen vanaf het moment dat we binnenliepen in het pand in Westbroek tot aan de afwerking van de vloer. Ze zijn professioneel en deskundig en hebben niks teveel gezegd: het eindresultaat voldoet volledig aan de eisen."

2 april 2024