Home - Blog // Warmtepomp en houten vloeren

Warmtepomp en houten vloeren

Kies je voor een warmtepomp en daarmee voor vloerverwarming? Gezien de huidige ontwikkelingen is dat een goede keus. Maar twijfel je of een houten vloer daar geschikt voor is? De meeste houten vloeren kunnen prima op vloerverwarming gelegd worden, maar er zijn wel een aantal zaken om rekening mee te houden. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over de combinatie van een warmtepomp en houten vloer.  

 

Warmtepomp en houten vloeren

 

Waarom een warmtepomp?

Gas wordt steeds schaarser en duurder. De warmtepomp is hét duurzame alternatief voor de cv-ketel. De CO2 uitstoot is aanzienlijk minder en het rendement zeer hoog. Dat zie je terug op jouw energierekening. Uiteindelijk is het dus een absolute win-win.

 

Houten vloer op vloerverwarming

 

Een warmtepomp werkt aan de hand van warmte- en koudeopslag (WKO). Het wint warmte uit de lucht, bodem of grondwater en zet dit om in bruikbare energie om een woning te verwarmen. Dit systeem werkt dus met krachten uit de natuur. Door het jaar heen is er een aanzienlijk verschil in temperatuur en luchtvochtigheid in huis. Dit kan ervoor zorgen dat je houten vloer gaat krimpen of uitzetten, waardoor er scheuren of kieren in de vloer kunnen ontstaan. Gelukkig zijn er genoeg houten vloeren die prima zijn te combineren met verwarming door middel van een warmtepomp en helpt het opstookprotocol schade te voorkomen.

 

Vloerverwarming met warmtepomp

Vloerverwarming aansluiten op een warmtepomp is een duurzame en goedkopere manier van verwarmen dan het gebruiken van een klassieke cv-ketel. Een warmtepomp wordt vaak gebruikt in combinatie met (lage temperatuur) vloerverwarming. De temperatuur hangt af van de mate waarin de houten vloer een isolerende werking heeft. Wanneer de vloer veel warmte tegenhoudt, gaat er veel energie, en dus warmte, verloren. Zonde!

 

Geschikte vloeren voor vloerverwarming

Een houten vloer op vloerverwarming met warmtepomp is heel goed mogelijk. Het is wel van belang dat de warmte goed wordt doorgegeven en dat de vloer niet isoleert. Daarom vind je bij de Houtfabriek speciale parketvloeren die geschikt zijn voor vloerverwarming. Ook in combinatie met een warmtepomp, waarbij de aanvoertemperatuur lager ligt dan bij gas. Deze parketvloeren hebben een speciale opbouw. Het neemt snel de temperatuur van het water aan, waardoor de ruimte goed verwarmd wordt.

 

Onderhoud gelakte houten vloer

 

Belangrijk om te weten:

  • Laat de temperatuur van de vloerverwarming geleidelijk variëren.
  • Zorg dat de luchtvochtigheid in de ruimte tussen de 50-60% ligt.

 

Wil je graag persoonlijk advies over een houten vloer op vloerverwarming? Kom gerust langs in onze showroom, dan nemen we de opties met je door. Hopelijk tot snel!

Tags


Meest recente berichten

Hoe kies je de juiste eiken vloer?

De eiken vloer is razend populair. Logisch, want deze vloer is makkelijk te bewerken. Hierdoor krijgt de vloer een unieke touch en wordt daarmee de eyecatcher van je woning. Met […]

LEES MEER

Hoe kies je de juiste eiken visgraatvloer?

Of je nu al jarenlang droomt van een prachtige eiken visgraatvloer, of al een tijdje bezig bent met de zoektocht naar die vloer waar je hart sneller van gaat kloppen: […]

LEES MEER

Visgraat of Hongaarse punt

Een houten vloer kiezen kan best een lastige opgave zijn. Er zijn zoveel verschillende patronen, maar voor welke kies je dan? In deze blog lichten we de visgraat en Hongaarse […]

LEES MEER