Home - Blog // Warmtepomp en houten vloeren

Warmtepomp en houten vloeren

Kies je voor een warmtepomp en daarmee voor vloerverwarming? Gezien de huidige ontwikkelingen is dat een goede keus. Maar twijfel je of een houten vloer daar geschikt voor is? De meeste houten vloeren kunnen prima op vloerverwarming gelegd worden, maar er zijn wel een aantal zaken om rekening mee te houden. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over de combinatie van een warmtepomp en houten vloer.  

 

Warmtepomp en houten vloeren

 

Waarom een warmtepomp?

Gas wordt steeds schaarser en duurder. De warmtepomp is hét duurzame alternatief voor de cv-ketel. De CO2 uitstoot is aanzienlijk minder en het rendement zeer hoog. Dat zie je terug op jouw energierekening. Uiteindelijk is het dus een absolute win-win.

 

Houten vloer op vloerverwarming

 

Een warmtepomp werkt aan de hand van warmte- en koudeopslag (WKO). Het wint warmte uit de lucht, bodem of grondwater en zet dit om in bruikbare energie om een woning te verwarmen. Dit systeem werkt dus met krachten uit de natuur. Door het jaar heen is er een aanzienlijk verschil in temperatuur en luchtvochtigheid in huis. Dit kan ervoor zorgen dat je houten vloer gaat krimpen of uitzetten, waardoor er scheuren of kieren in de vloer kunnen ontstaan. Gelukkig zijn er genoeg houten vloeren die prima zijn te combineren met verwarming door middel van een warmtepomp en helpt het opstookprotocol schade te voorkomen.

 

Vloerverwarming met warmtepomp

Vloerverwarming aansluiten op een warmtepomp is een duurzame en goedkopere manier van verwarmen dan het gebruiken van een klassieke cv-ketel. Een warmtepomp wordt vaak gebruikt in combinatie met (lage temperatuur) vloerverwarming. De temperatuur hangt af van de mate waarin de houten vloer een isolerende werking heeft. Wanneer de vloer veel warmte tegenhoudt, gaat er veel energie, en dus warmte, verloren. Zonde!

 

Geschikte vloeren voor vloerverwarming

Een houten vloer op vloerverwarming met warmtepomp is heel goed mogelijk. Het is wel van belang dat de warmte goed wordt doorgegeven en dat de vloer niet isoleert. Daarom vind je bij de Houtfabriek speciale parketvloeren die geschikt zijn voor vloerverwarming. Ook in combinatie met een warmtepomp, waarbij de aanvoertemperatuur lager ligt dan bij gas. Deze parketvloeren hebben een speciale opbouw. Het neemt snel de temperatuur van het water aan, waardoor de ruimte goed verwarmd wordt.

 

Onderhoud gelakte houten vloer

 

Belangrijk om te weten:

  • Laat de temperatuur van de vloerverwarming geleidelijk variëren.
  • Zorg dat de luchtvochtigheid in de ruimte tussen de 50-60% ligt.

 

Wil je graag persoonlijk advies over een houten vloer op vloerverwarming? Kom gerust langs in onze showroom, dan nemen we de opties met je door. Hopelijk tot snel!

Tags


Meest recente berichten

De juiste houten vloer kiezen in 7 stappen

Een houten vloer past in elk interieur. Of je nu een klassieke, moderne of andere woonstijl hebt; een houten vloer maakt het verschil. Het is natuurlijk wel belangrijk dat de […]

LEES MEER

Musthave: aku panelen in huis

Staat er bij jou een woning make-over op de planning? Denk dan zeker aan aku panelen. Als je warmte en sfeer in huis wil halen, zijn houten aku panelen een […]

LEES MEER

Hongaarse punt vloer eiken

Er zijn weinig vloeren zo veelzijdig als de Hongaarse punt vloer eiken. Deze vloer doet met zijn zigzagpatroon denken aan een visgraatvloer, maar is toch net een beetje anders. De […]

LEES MEER