Home - Blog // Parketvloer op vloerverwarming

Parketvloer op vloerverwarming

Wij krijgen geregeld de vraag of een parketvloer op vloerverwarming mogelijk is. Indien je gebruik maakt van de juiste houtproducten en legwijze, is dit een hele goede combinatie. Wij hebben dan ook jarenlang ervaring met het toepassen van multiplanken en parketvloeren op vloerverwarming. Dit geldt ook voor houten vloeren op vloerverwarming gecombineerd met een warmtepomp of vloerkoeling. Zowel een multiplank als parketvloer kan verlijmd worden op vloerverwarming. Wij vertellen je graag waar je op moet letten bij een houten vloer op vloerverwarming.

Parketvloer op vloerverwarming

Welke houten vloer op vloerverwarming?

Houten vloerdelen van maximaal 18 mm dik zijn het meest geschikt voor op vloerverwarming. Deze vloeren geven de warmte namelijk het beste door. Echter zijn niet alle houtsoorten geschikt. Hardere houtsoorten die het minst vochtgevoelig zijn, zijn het meest geschikt voor op vloerverwarming. Dit zijn de traditionele houtsoorten zoals eiken, merbau, afzelia en notenhout. Veel klanten kiezen voor een eikenhouten vloer. Eikenhout is sterk, stabiel en heeft een goede prijs-kwaliteit verhouding. Daarnaast laat eikenhout zich goed bewerken en zijn er zeer veel kleuropties.

Voordelen parketvloer op vloerverwarming

 • Verhoogd wooncomfort
  Opstijgende warmte zorgt voor een aangename temperatuur. In tegenstelling tot traditionele radiatoren wordt de warmte gelijkmatig over de hele ruimte verspreid. Deze stralingswarmte geeft een behaaglijk gevoel.
 • Hoger rendement
  Bij vloerverwarming is een lagere luchttemperatuur nodig om een hoger gevoelstemperatuur te krijgen. Dit betekent dat er minder energie nodig is om de gewenste temperatuur te bereiken.
 • Meer ruimte
  Omdat er geen radiatoren en leidingen zichtbaar zijn, wordt je niet beperkt in de inrichting van de ruimte. Hierdoor ontstaan er meer mogelijkheden voor het plaatsen van meubels, raamdecoratie en kunst.

 

Visgraat vloer

Aandachtspunten parketvloer op vloerverwarming

Voordat een houten vloer op vloerverwarming gelegd kan worden, moet het vloerverwarming opstookprotocol doorlopen worden. Start hier tijdig mee want dit proces neemt bijna 2 weken in beslag. Ook na het leggen van de vloer dient het opstookprotocol nog eenmaal doorlopen te worden.

 • Voorkom schade
  De temperatuur van de vloerverwarming mag alleen geleidelijk variëren. Dit om krimp en zwelling van het hout te voorkomen. Grote en snelle temperatuurwisselingen brengen schade toe aan je parketvloer. Een HR-ketel met modulerende eigenschappen zorgt ervoor dat de vloerverwarming optimaal wordt gebruikt en vermijdt hoge warmtepieken. Jouw verwarmingsadviseur kan je hierbij adviseren.
 • Voorkom verkleuringen en naadvorming
  Leg geen losse vloerkleden of karpetten op een houten vloer met vloerverwarming. Deze kunnen warmte ophopingen veroorzaken waardoor het hout kan “verstikken” en mogelijk extra krimp geeft. Ook kasten die tot aan de vloer gesloten zijn, hebben een isolerende werking. Ook hierdoor wordt het hout extra opgewarmd.
 • Luchtvochtigheid
  Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid in de ruimte tussen de 50-70% ligt. In de winterperiode kan er droge lucht ontstaan. Het is dan zaak om de ruimte goed te bevochtigen. De Houtfabriek verkoopt goede luchtbevochtigers om de luchtvochtigheid op peil te houden. Een hoge luchtvochtigheid verminderd door goed te ventileren.

Luchtbevochtiger houten vloer

Meer informatie over vloerverwarming

Wil je persoonlijk advies over een parketvloer op vloerverwarming? Wij adviseren je graag. Neem contact met ons op of breng een bezoek aan onze showroom.  Als je vooraf een afspraak inplant, wordt je direct geholpen. Graag tot ziens!


Meest recente berichten

De juiste houten vloer kiezen in 7 stappen

Een houten vloer past in elk interieur. Of je nu een klassieke, moderne of andere woonstijl hebt; een houten vloer maakt het verschil. Het is natuurlijk wel belangrijk dat de […]

LEES MEER

Musthave: aku panelen in huis

Staat er bij jou een woning make-over op de planning? Denk dan zeker aan aku panelen. Als je warmte en sfeer in huis wil halen, zijn houten aku panelen een […]

LEES MEER

Hongaarse punt vloer eiken

Er zijn weinig vloeren zo veelzijdig als de Hongaarse punt vloer eiken. Deze vloer doet met zijn zigzagpatroon denken aan een visgraatvloer, maar is toch net een beetje anders. De […]

LEES MEER