Home - Blog // Welke vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming?

Welke vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming?

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor vloerverwarming. Dat snappen we, want naast dat het lekker warm aan je voeten is, kun je je radiatoren de deur uitdoen. In deze blog vertellen we je welke houten vloeren geschikt zijn voor vloerverwarming en waar je rekening mee moet houden bij deze combinatie.

 

houten vloer vloerverwarming

 

Welke houten vloer kan op vloerverwarming?

De meeste houten vloeren zijn geschikt voor vloerwarming, maar niet allemaal. Hardere houtsoorten die het minst vochtgevoelig zijn, zijn het meest geschikt voor vloerverwarming. Denk hierbij aan traditionele houtsoorten, zoals eiken, merbau, afzelia en notenhout. De eikenhouten vloer is de meest gekozen optie. Dit komt omdat eikenhout sterk en stabiel is en een goede prijs-kwaliteitverhouding heeft. Ook is eikenhout goed te bewerken en heb je bij deze houtsoort keuze uit veel verschillende kleuren. Belangrijk is dat de vloerdelen maximaal 18 mm dik zijn. Deze vloeren geven de warme namelijk het beste door.

 

Houten vloer vloerverwarming

 

Waar moet je rekening mee houden?

Als een vloer weinig warmte tegenhoudt, is de ruimte sneller opgewarmd. Houten vloeren met een lage warmteweerstand zijn dus het meest geschikt voor op vloerverwarming. Omdat de opwarmtijd korter is, is het rendement hoger. Vloeren met een hoge warmteweerstand hebben dus meer tijd nodig om op te warmen en dit kost iets meer geld.

De warmteweerstand van een houten vloer is afhankelijk van verschillende factoren. Zo hebben de opbouw en de dikte van de plank invloed, maar dat geldt ook voor de legwijze. Houten vloeren op vloerverwarming kunnen verlijmd of zwevend gelegd worden.

Als een houten vloer zwevend op vloerverwarming wordt gelegd, is er een speciale warmtedoorlatende ondervloer nodig. In het geval van een ondervloer moeten er twee warmteweerstanden bij elkaar worden opgeteld; zowel de warmteweerstand van de ondervloer als die van de houten vloer. Wil je een optimaal rendement en beperkte werking? Dan adviseren wij om multiplanken te verlijmen. De kosten van beide legwijzen zijn nagenoeg hetzelfde.

 

visgraat vloer utrecht houten

 

Houd er ook rekening mee dat je altijd het vloerverwarming opstookprotocol moet doorlopen om schade aan de houten vloer op vloerverwarming te voorkomen. Dit proces neemt zo’n twee weken in beslag.

 

Vloerverwarming met warmtepomp

De laatste jaren zien we een verschuiving van de traditionele cv-ketel naar de warmtepomp. De waterpomp is duurzamer en de CO2 uitstoot is aanzienlijk minder.

Je kunt een houten vloer op vloerverwarming prima plaatsen als je gebruikmaakt van een warmtepomp. Het is vooral belangrijk dat de warmte goed wordt doorgegeven en dat de vloer geen isolerende werking heeft. Bij De Houtfabriek hebben we speciale vloeren die geschikt zijn voor vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp. Deze parketvloeren hebben een speciale opbouw. Het neemt snel de temperatuur van het water aan, waardoor de ruimte goed verwarmd wordt. Je leest alles over vloerverwarming met een waterpomp in deze blog.

 

Houten vloer vloerverwarming

 

Wil je meer weten over houten vloeren die geschikt zijn voor vloerverwarming? Of wil je onze houten vloeren met eigen ogen bekijken? Neem dan contact met ons op of kom langs in onze showroom nabij Utrecht. Onze specialisten helpen je met de juiste keuze. Hopelijk tot snel!

Tags


Meest recente berichten

Welke vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming?

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor vloerverwarming. Dat snappen we, want naast dat het lekker warm aan je voeten is, kun je je radiatoren de deur uitdoen. In deze blog […]

LEES MEER

5x stijlvolle interieur ideeën met Akoestische Panelen

Een gesprek voeren in een ruimte met een slechte akoestiek, is heel vervelend. Een mooie manier om de geluidsconditie te verbeteren, is door het plaatsen van akoestische panelen. De decoratieve […]

LEES MEER

Geef je keuken een luxe uitstraling met wandpanelen

Wil je iets nieuws in het interieur van je keuken? Dan zijn wandpanelen een goed idee: ze zijn niet alleen mooi en tijdloos, maar geven je keuken ook nog eens […]

LEES MEER