Home - Blog // Welke vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming?

Welke vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming?

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor vloerverwarming. Dat snappen we, want naast dat het lekker warm aan je voeten is, kun je je radiatoren de deur uitdoen. In deze blog vertellen we je welke houten vloeren geschikt zijn voor vloerverwarming en waar je rekening mee moet houden bij deze combinatie.

 

houten vloer vloerverwarming

 

Welke houten vloer kan op vloerverwarming?

De meeste houten vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming, maar niet allemaal. Hardere houtsoorten die het minst vochtgevoelig zijn, zijn het meest geschikt voor vloerverwarming. Denk hierbij aan traditionele houtsoorten, zoals eiken, merbau, afzelia en notenhout. De eikenhouten vloer is de meest gekozen optie. Dit komt omdat eikenhout sterk en stabiel is en een goede prijs-kwaliteitverhouding heeft. Ook is eikenhout goed te bewerken en heb je bij deze houtsoort keuze uit veel verschillende kleuren.

 

Houten vloer vloerverwarming

 

Waar moet je rekening mee houden?

Parket en vloerverwarming zijn een prima combinatie. Wanneer je het houten parket direct verlijmd op een vloer met vloerverwarming, zorgt deze combinatie voor een zeer comfortabele en energiebesparende vorm van verwarmen. Hout is een natuurproduct met sterk isolerende eigenschappen. Het houdt warmte vast en produceert geen schadelijke stoffen. Daardoor is parket één van de meest milieuvriendelijke vloer varianten.

Een houten vloer gaat lang mee. De meeste varianten kunnen meerdere keren geschuurd worden, waardoor de levensduur kan oplopen tot ‘levenslang’. Dit zie je onder andere aan de prachtige parketvloeren in musea en paleizen die vaak al meer dan een eeuw intensief worden belopen. Met parket krijgt iedere woonkamer een gezellig karakter.

Als een vloer weinig warmte tegenhoudt, is de ruimte sneller opgewarmd. Houten vloeren met een lage warmteweerstand zijn dus het meest geschikt voor op vloerverwarming. Omdat de opwarmtijd korter is, is het rendement hoger. Vloeren met een hoge warmteweerstand hebben dus meer tijd nodig om op te warmen en dit kost iets meer geld.

 

visgraat vloer utrecht houten

 

De warmteweerstand van een houten vloer is afhankelijk van verschillende factoren. Zo hebben de opbouw en de dikte van de plank invloed, maar dat geldt ook voor de legwijze. Houten vloeren op vloerverwarming moeten verlijmd gelegd worden.

Houd er ook rekening mee dat je altijd het vloerverwarming opstookprotocol moet doorlopen om schade aan de houten vloer op vloerverwarming te voorkomen. Dit proces neemt 23 dagen in beslag.

 

Vloerverwarming met warmtepomp

De laatste jaren zien we een verschuiving van de traditionele cv-ketel naar de warmtepomp. De waterpomp is duurzamer en de CO2 uitstoot is aanzienlijk minder.

Je kunt een houten vloer op vloerverwarming prima plaatsen als je gebruikmaakt van een warmtepomp. Het is vooral belangrijk dat de warmte goed wordt doorgegeven en dat de vloer geen isolerende werking heeft. Bij De Houtfabriek hebben we speciale vloeren die geschikt zijn voor vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp. Deze parketvloeren hebben een speciale opbouw. Het neemt snel de temperatuur van het water aan, waardoor de ruimte goed verwarmd wordt. Je leest alles over vloerverwarming met een waterpomp in deze blog.

 

Houten vloer vloerverwarming

 

Wil je meer weten over houten vloeren die geschikt zijn voor vloerverwarming? Of wil je onze houten vloeren met eigen ogen bekijken? Neem dan contact met ons op of kom langs in onze showroom nabij Utrecht. Onze specialisten helpen je met de juiste keuze. Hopelijk tot snel!

Tags


Meest recente berichten

De juiste houten vloer kiezen in 7 stappen

Een houten vloer past in elk interieur. Of je nu een klassieke, moderne of andere woonstijl hebt; een houten vloer maakt het verschil. Het is natuurlijk wel belangrijk dat de […]

LEES MEER

Musthave: aku panelen in huis

Staat er bij jou een woning make-over op de planning? Denk dan zeker aan aku panelen. Als je warmte en sfeer in huis wil halen, zijn houten aku panelen een […]

LEES MEER

Hongaarse punt vloer eiken

Er zijn weinig vloeren zo veelzijdig als de Hongaarse punt vloer eiken. Deze vloer doet met zijn zigzagpatroon denken aan een visgraatvloer, maar is toch net een beetje anders. De […]

LEES MEER