Home - Blog // Waar moet je op letten bij isoleren onder houten vloer?

Waar moet je op letten bij isoleren onder houten vloer?

Een lekker warm huis is, vooral in de koude winters, geen overbodige luxe. Ben je eraan toe om je houten vloer te isoleren? Dat moedigen we aan! Daarom hebben we in deze blog verzameld waar je op moet letten bij het isoleren onder een houten vloer.

 

isoleren onder houten vloer

 

Vochtigheid van de houten vloer

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij een houten vloer isoleren. Controleer om te beginnen de vochtigheid van de houten vloer. Dit kun je doen met een houtvochtmeter. Is de houtvochtigheid hoger dan 20 procent? Wacht dan met isoleren en leg eerst dampremmende PE-folie op de bodem van de kruipruimte. Als je dit niet doet, sluit je het vocht in tussen het isolatiemateriaal en de houten vloer. Hierdoor kan je houten vloer gaan rotten.

 

Isolatiematerialen voor onder houten vloer

Er zijn verschillende materialen om je houten vloer te isoleren. Zo kun je kiezen voor thermokussens, steenwol, minerale wol en vloerplaten. Thermokussens zijn het makkelijkst aan te brengen en makkelijk mee te nemen in de kruipruimte, omdat ze licht en gevouwen zijn. Voor het isoleren van een houten vloer raden we aan om gebruik te maken van een minerale wol, zoals glaswol. In de isolatie van vloerplaten kan vocht gaan zitten. In dat geval blijft het heel belangrijk om het hout en de isolatie te laten ‘ademen’, om vochtproblemen te voorkomen. Dat brengt veel meer werk met zich mee.

 

houten vloer vloerverwarming

 

Isolatie aan de onderkant van een houten vloer is makkelijker en goedkoper dan andere vormen van vloerisolatie. Het levert warmere voeten en een lagere energierekening op. Er zijn ook andere manieren om je vloer te isoleren, maar dan moet je al snel de hele vloer vervangen door een nieuwe geïsoleerde vloer of vloerisolatie aanbrengen bovenop de bestaande vloer. Dat is meestal niet wenselijk en een veel duurdere oplossing.

 

Isoleren houten vloer en vloerverwarming

Vloerverwarming is een prettige manier om je woning te verwarmen. Het voelt warm aan onder je voeten en verspreidt de warmte veel beter. Om ervoor te zorgen dat de warmte ook echt de ruimte ingaat en niet onder de vloer verdwijnt door slechte isolatie, raden we aan om je houten vloer te isoleren. Het voordeel van isolatie(platen) onder vloerverwarming, is dat je een beetje energie bespaart en je vloer nog sneller warm wordt.

 

Rendement houten vloer op vloerverwarming

 

Bij vloerisolatie onder vloerverwarming komen nog wel extra zaken kijken. Zo moet de warmteweerstand van vloerisolatie onder de vloerverwarming zo hoog mogelijk zijn, in dit geval minimaal R5. De R-waarde van de isolatie onder de vloerverwarming moet minstens R5 zijn. Wil je een houten vloer isoleren van bovenaf? Dan moeten we je teleurstellen. Je mag namelijk geen isolatie bovenop de vloerverwarming leggen, want hier wil je zo min mogelijk warmteweerstand hebben.

 

Heb je meer vragen over houten vloeren? Of wil je eens langskomen in onze showroom? Neem dan contact met ons op.

Tags


Meest recente berichten

Hoe kies je de juiste eiken vloer?

De eiken vloer is razend populair. Logisch, want deze vloer is makkelijk te bewerken. Hierdoor krijgt de vloer een unieke touch en wordt daarmee de eyecatcher van je woning. Met […]

LEES MEER

Hoe kies je de juiste eiken visgraatvloer?

Of je nu al jarenlang droomt van een prachtige eiken visgraatvloer, of al een tijdje bezig bent met de zoektocht naar die vloer waar je hart sneller van gaat kloppen: […]

LEES MEER

Visgraat of Hongaarse punt

Een houten vloer kiezen kan best een lastige opgave zijn. Er zijn zoveel verschillende patronen, maar voor welke kies je dan? In deze blog lichten we de visgraat en Hongaarse […]

LEES MEER