Waar moet je op letten bij isoleren onder houten vloer?

Een lekker warm huis is, vooral in de koude winters, geen overbodige luxe. Ben je eraan toe om je houten vloer te isoleren? Dat moedigen we aan! Daarom hebben we in deze blog verzameld waar je op moet letten bij het isoleren onder een houten vloer.

Vochtigheid van de houten vloer

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij een houten vloer isoleren. Controleer om te beginnen de vochtigheid van de houten vloer. Dit kun je doen met een houtvochtmeter. Is de houtvochtigheid hoger dan 20 procent? Wacht dan met isoleren en leg eerst dampremmende PE-folie op de bodem van de kruipruimte. Als je dit niet doet, sluit je het vocht in tussen het isolatiemateriaal en de houten vloer. Hierdoor kan je houten vloer gaan rotten.

Isolatiematerialen voor onder houten vloer

Er zijn verschillende materialen om je houten vloer te isoleren. Zo kun je kiezen voor thermokussens, steenwol, minerale wol en vloerplaten. Thermokussens zijn het makkelijkst aan te brengen en makkelijk mee te nemen in de kruipruimte, omdat ze licht en gevouwen zijn. Voor het isoleren van een houten vloer raden we aan om gebruik te maken van een minerale wol, zoals glaswol. In de isolatie van vloerplaten kan vocht gaan zitten. In dat geval blijft het heel belangrijk om het hout en de isolatie te laten ‘ademen’, om vochtproblemen te voorkomen. Dat brengt veel meer werk met zich mee.

Isolatie aan de onderkant van een houten vloer is makkelijker en goedkoper dan andere vormen van vloerisolatie. Het levert warmere voeten en een lagere energierekening op. Er zijn ook andere manieren om je vloer te isoleren, maar dan moet je al snel de hele vloer vervangen door een nieuwe geïsoleerde vloer of vloerisolatie aanbrengen bovenop de bestaande vloer. Dat is meestal niet wenselijk en een veel duurdere oplossing.

Bij vloerisolatie onder vloerverwarming komen nog wel extra zaken kijken. Zo moet de warmteweerstand van vloerisolatie onder de vloerverwarming zo hoog mogelijk zijn, in dit geval minimaal R5. De R-waarde van de isolatie onder de vloerverwarming moet minstens R5 zijn. Wil je een houten vloer isoleren van bovenaf? Dan moeten we je teleurstellen. Je mag namelijk geen isolatie bovenop de vloerverwarming leggen, want hier wil je zo min mogelijk warmteweerstand hebben.

Heb je meer vragen over houten vloeren? Of wil je eens langskomen in onze showroom?

Neem contact op
reviews
Bart-Jan Kouwenhoven

"We hebben een nieuwe parketvloer. Wat mooi! gelegd door René. Hij werkt keihard en heeft oog voor kwaliteit en detail. Creatieve oplossingen vindt hij bij niet standaard situaties. Wij zijn er heel blij mee."

26 februari 2024

Christa Kramer

"Heel blij en tevreden zijn wij met onze mooie nieuwe houten geoliede vloer. Het personeel van De Houtfabriek heeft ons geweldig geholpen vanaf het moment dat we binnenliepen in het pand in Westbroek tot aan de afwerking van de vloer. Ze zijn professioneel en deskundig en hebben niks teveel gezegd: het eindresultaat voldoet volledig aan de eisen."

2 april 2024

Joyce Postma

"Wat een prachtvloer is het geworden! Voor mijn vragen werd door Folkert uitgebreid de tijd genomen. Hij dacht met mij mee en kwam met een advies op maat. De naturel olie is boven verwachting mooi en de vloer is met vakmanschap gelegd. Ik kan De Houtfabriek aan iedereen aanraden!"

7 maart 2024