Home - Blog // Alles over de Hongaarse punt vloer

Alles over de Hongaarse punt vloer

Een visgraatvloer zul je ongetwijfeld kennen. Sla een woonmagazine open of zap naar een woonprogramma, en je ziet deze vloer voorbij komen. Een visgraatvloer is dus erg populair, maar hierdoor niet meer zo uniek. Wil je een vloer die doet denken aan een visgraatvloer, maar unieker is? Dan is een Hongaarse punt vloer misschien wel de meest geschikte vloer voor in jouw interieur. Deze vloer kun je zien als het broertje van de visgraatvloer: net als een visgraatvloer heeft een deze vloer een zigzagpatroon, maar de planken worden iets anders gelegd. Meer weten over dit vloerpatroon? Lees dan snel verder in deze blog.

Hongaarse puntvloer

 

Wat is een Hongaarse punt vloer?

Een Hongaarse punt vloer is een vloer met zigzagpatroon. Bij dit type vloer worden de vloerplanken in het een hoek van 45 of 60 graden gelegd. Door deze hoek, en doordat de planken schuin zijn afgesneden, sluiten de uiteinden van naast elkaar gelegen planken altijd op elkaar aan. De planken van een Hongaarse punt komen samen in een V-vormige punt met in het midden een kenmerkende lijn, ook wel een ‘’sergeantstreep’’ genoemd. Het interieur krijgt door deze vloer een rustige en strakke uitstraling.

 

Hongaarse punt vloer

 

Hongaarse punt versus visgraatvloer

Een Hongaarse punt vloer is dus, net als een visgraat vloer, een vloer met een zigzagpatroon. Toch zijn er een aantal verschillen tussen deze twee vloeren. Bij een visgraatvloer worden de planken in een hoek van 90 graden gelegd. Hierdoor is het vloerpatroon van een visgraat vloer smaller dan bij een Hongaarse punt. In tegenstelling tot een Hongaarse punt vloer, worden de planken van een visgraatvloer niet schuin afgesneden. Een visgraat bestaat uit rechthoekige planken met rechte hoeken. Om een visgraatpatroon te maken, worden de vloerplanken trapsgewijs op elkaar gelegd, waardoor het kenmerkende zigzagpatroon ontstaat. Bij een Hongaarse punt zie je duidelijk een V-vorm, maar bij een visgraatvloer is dit minder het geval.

 

Visgraat vloer PVC

 

Punt vloer plaatsen in kleine of grote ruimte

Een veelgestelde vraag is welke vloer nu beter is: de Hongaarse punt vloer of een visgraatvloer. Welk type vloer je het beste kunt kiezen, hangt helemaal af van je smaak en het type ruimte. Het voordeel van een Hongaarse punt vloer is dat deze vloersoort meer oogt als één geheel. Dit komt doordat de planken echt op zo’n manier worden neergelegd dat ze samen een punt vormen. Dit type vloer is is hierdoor rustiger om naar te kijken en zorgt ervoor dat een ruimte groter lijkt, vooral wanneer de planken in een hoek van 60 graden worden gelegd. Onder een hoek van 60 graden oogt de vloer strakker en rustiger en zie je duidelijker de ‘’sergeantstreep’’.

Toch is een Hongaarse punt vloer ook geschikt voor grotere ruimtes. In een grotere ruimte is het aan te raden om de vloerplanken in een hoek van 45 graden te leggen. Met de planken in een kleinere hoek, ontstaat er een scherper zigzagpatroon. De vloer ziet er hierdoor drukker uit en dit zorgt ervoor dat de ruimte optisch wordt verkleind.

 

Hongaarse punt eikenhout

 

Lichte of donkere vloer

Heb je besloten dat je een Hongaarse punt vloer in huis wil, dan moet je ook na gaan denken over de kleur. Of je beter kunt kiezen voor een lichte vloer of een donkere vloer, hangt af van je interieur en smaak. Over het algemeen staat een lichte Hongaarse punt vloer mooier in een donker interieur en een donkere vloer mooier in een licht interieur. Hiernaast speelt ook de lichtinval een rol. In een kamer met weinig ramen en licht, komt een Hongaarse punt in een lichte kleur beter tot zijn recht. Andersom staat een vloer in een donkerdere kleur juist erg mooi in een ruimte met veel lichtinval.

Daarnaast geldt: voor een open en moderne uitstraling kies je voor een lichte vloer en voor een klassieke en warme uitstraling kies je voor een donkere vloer. Wil je een grote ruimte knusser laten ogen? Ook dan kun je het beste gaan voor een donkerdere kleur.

 

Hongaarse punt vloer

 

Richting van de vloer

Er wordt vaak gezegd dat je een vloer het beste in de richting van het licht kan leggen. Toch werkt dit niet altijd zo. Soms heb je een ruimte waar het licht van meerdere kanten komt, of een ruimte zonder natuurlijk lichtinval. Dan werkt deze truc niet meer. Bij een Hongaarse punt vloer wordt er meestal voor gekozen om de planken in de lengterichting te leggen, om zo de diepte van de ruimte te benadrukken. Wil je een ruimte juist breder laten lijken, dan kun je er ook voor kiezen om de vloer in de lengte te laten leggen.

 

Hongaarse punt vloer

 

Wat kost een Hongaarse punt vloer?

De Hongaarse punt vloer zag je vroeger vooral in luxe huizen en kastelen. Het was één van de duurste vloeren en daardoor een echt statussymbool. Tegenwoordig is een Hongaarse punt vloer gelukkig een stuk betaalbaarder; je kunt het zo duur maken als je zelf wil. De prijs in onder andere afhankelijk van het type materiaal en de afmetingen van de planken. Kies je voor een houten vloer, dan is de houtsoort ook bepalend voor de prijs. Verder telt het voor de prijs mee of de vloer wordt geolied of gelakt, er wel of geen extra beschermlaag wordt aangebracht op de vloer en of je de planken verlijmd of zwevend neerlegt.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat het moeilijk is om zelf een Hongaarse punt te leggen. Dit legpatroon vereist jarenlange ervaring en kun je daarom beter overlaten aan vakmensen. Zo voorkom je fouten en de extra kosten die deze fouten met zich meebrengen. Bij de Houtfabriek werken wij samen met een vast team van parketteurs, zodat je er zeker van bent dat de Hongaarse punt vloer vakkundig wordt gelegd.

Wil je alles weten over onze houten vloeren? Download dan onze brochure.

Brochure downloaden

 

Hongaarse punt

 

Er is dus veel mogelijk met een Hongaarse punt vloer. Met dit vloerpatroon ben je verzekerd van een klassieke, maar toch ook moderne vloer met zigzagpatroon én heb je een vloer die net even wat unieker is dan andere vloeren. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor een Hongaarse punt vloer bij jou in huis? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We staan voor je klaar en beantwoorden graag al je vragen.

Op zoek naar meer inspiratie? Volg ons dan op Instagram en Pinterest.

Contact opnemen

Tags


Meest recente berichten

Hoe kies je de juiste eiken vloer?

De eiken vloer is razend populair. Logisch, want deze vloer is makkelijk te bewerken. Hierdoor krijgt de vloer een unieke touch en wordt daarmee de eyecatcher van je woning. Met […]

LEES MEER

Hoe kies je de juiste eiken visgraatvloer?

Of je nu al jarenlang droomt van een prachtige eiken visgraatvloer, of al een tijdje bezig bent met de zoektocht naar die vloer waar je hart sneller van gaat kloppen: […]

LEES MEER

Visgraat of Hongaarse punt

Een houten vloer kiezen kan best een lastige opgave zijn. Er zijn zoveel verschillende patronen, maar voor welke kies je dan? In deze blog lichten we de visgraat en Hongaarse […]

LEES MEER