De ultieme gids om je houten vloer te onderhouden

Heb je net een houten vloer laten leggen? Dan wil je daar natuurlijk het liefst jarenlang plezier van hebben. Gelukkig kan je met regelmatig onderhoud zorgen dat je vloer nog heel lang mooi blijft. Maar hoe zit het met het reinigen van een gelakte of juist geoliede vloer? En kan je je vloer wel of juist niet dweilen? In dit artikel alle tips & tricks over een houten vloer onderhouden, zodat jij er zo lang mogelijk van kan genieten.

  • eerlijk advies
  • duurzame keuze
  • stijlvolle vloeren
  • 100% tevredenheidsgarantie

Waarom een houten vloer nemen?

Wat ons betreft is het antwoord op deze vraag simpel: een houten vloer maakt je huis warm, tijdloos en sfeervol. Het fijne van een houten vloer is dat je kan kiezen uit vele soorten hout en ook de kleur, legrichting en breedte van de plank kan je zelf bepalen. Met al deze variaties maak je de vloer helemaal passend bij jullie interieur.

Nog een pluspunt: een houten vloer is met de juiste voorbereiding in elk huis mogelijk, dus ook met vloerverwarming of een warmtepomp. Tot slot is een houten vloer ook nog eens erg duurzaam; als je er goed voor zorgt, dan gaat je vloer heel lang mee. Maar hoe zorg je nu goed voor je vloer? Daarover meer!

Houten vloer schoonmaken: dweilen, schuren of lakken?

Hoe je je houten vloer het beste kan schoonmaken hangt af van de afwerking van je vloer. Heb je een gelakte houten vloer? Dan is het onderhoud van je houten vloer iets eenvoudiger dan bij een geoliede houten vloer.

Ook geldt voor alle houten vloeren dat je regelmatig grondig moet stofzuigen: kleine steentjes of zand geven namelijk krasjes op je vloer, waardoor de toplaag wordt aangetast en de kwaliteit van je vloer sneller achteruit gaat. Benieuwd naar de producten die je kunt gebruiken om je vloer te onderhouden? Kijk dan in onze webshop.

Onderhoud geoliede houten vloer

Dit doe je regelmatig:

Een geoliede houten vloer mag je regelmatig dweilen, ongeveer één keer per week. Dit kan je het beste doen met twee emmers water. Aan één emmer voeg je een scheutje vloerzeep toe – het liefst met natuurlijke producten. In de ander zit alleen water. Dweil de vloer eerst met vloerzeep en spoel de gebruikte dweil dan om in de emmer met water. Dweil licht vochtig, niet nat. Dit proces herhaal je totdat de vloer helemaal schoon en beschermd is.

Heb je plekken op de vloer die wat hardnekkiger zijn, zoals vlekjes en krasjes? Gebruik dan onderhoudsolie die je op de vlekjes smeert en 6-8 uur lang laten intrekken. Je vloer ziet er daarna weer helemaal fris uit.

Dit mag jaarlijks

Net als onze eigen huid, heeft hout ook poriën. Als het oliepeil in de poriën te laag is, loopt er makkelijker vuil het hout in. Behandel je hout daarom jaarlijks met een onderhoudsolie, zodat de poriën zich weer vullen met verse olie. Verder adviseren wij om je vloer eens per 10 jaar te laten schuren en opnieuw in de olie te zetten.

 

Bestel hier onderhoudsolie voor geoliede vloeren

floor reiniger
FLOORSERIVCE ONDERHOUDSOLIE NATUREL – 1 L

29.95

Onderhoud gelakte houten vloer

Dit doe je regelmatig

Het onderhoud van een gelakte vloer is een stuk simpeler. Je dweilt de vloer met water en een beetje conditioner. De truc is om de vloer licht-vochtig te maken, niet te nat. Neem als vuistregel dat je vloer binnen anderhalf uur droog moet zijn. De conditioner zorgt ervoor dat je vloer extra schoon wordt.

Dit doe je af en toe

Een gelakte vloer hoef je niet te behandelen met onderhoudsolie. Wel adviseren we de vloer eens per 10 jaar te (laten) schuren en lakken. En dat brengt ons naar het volgende topic…

Hoe vaak moet ik een houten vloer laten schuren?

De laklaag of olielaag op een houten vloer gaat gemiddeld 10 jaar mee. Natuurlijk hangt dit af van hoe goed je houten vloer onderhouden is en of er sprake is van grote slijtageplekken. Dat na een aantal jaar wat vuil in de vloer trekt is onvermijdelijk en ook kleine krasjes zullen op den duur verschijnen.

Gelukkig is met een grootschalige schuur en lak- of oliebeurt je vloer weer helemaal als nieuw. Heb je geen ervaring met het schuren van een houten vloer? Dan adviseren wij om dit door professionals te laten doen.

Hoe dit werkt?

  • Bij de Houtfabriek schuren onze professionals de vloer eerst van grof naar fijn.
  • Daarna polijsten ze alle kleine krasjes.
  • De spijkergaatjes worden indien nodig gestopt en de vloer wordt grondig gezogen, zodat deze brandschoon is afwerking.
  • Voor de afwerking kies je tussen olie of lak, en ook kan je kiezen voor een andere kleur wanneer je behoefte hebt aan een nieuwe look.

Met een kleine investering ziet je vloer er dus weer als nieuw uit. Is de vloer lokaal beschadigd? Of is er sprake van waterschade? Dan komt speciaal opgeleid personeel de ontstane schade verhelpen. Hoeveel kost het schuren van je houten vloer? Dat is afhankelijk van de oppervlakte en de staat van de vloer. Neem contact op of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Hoe verwijder je krassen van een houten vloer?

Heb je een geoliede vloer en krijg je die niet meer mooi met onderhoudsolie? Maar is het ook nog te vroeg voor een grote schuurbeurt? Dan kan je de vloer laten polijsten. De stukken met krasjes worden licht opgeschuurd met een speciale machine, zodat de krasjes als het ware worden weggeboend. Omdat het schuren heel oppervlakkig gebeurt, gaat er een stuk minder hout verloren dan bij een grote schuurbeurt.

Ook voor polijsten kan je bij ons terecht. We vertellen je graag hoe we te werk gaan en geven je snel een indicatie van de kosten.

Wat te doen bij grote schade?

Heb je grote schade aan je vloer? Zoals waterschade na een lekkage? Of flinke krassen na een verhuizing?  Schakel dan speciaal opgeleid personeel in die de schade verhelpen.

Een parketteur maakt eerst een schaderapport op voor de verzekeringsmaatschappij. Afhankelijk van je dekking wordt je schade namelijk vaak grotendeels vergoed. Ben je het eens met de offerte? Dan plannen we direct een afspraak voor de reparatie en is je vloer binnen een dag weer de oude.

Meer weten over onderhoud van houten vloeren?

De Houtfabriek is al 20 jaar dé specialist in houten vloeren. Neem vrijblijvend contact met ons op voor persoonlijk advies.

Paul Hekman

Eigenaar De Houtfabriek

bezoek showroom

Kerkdijk 24a, 3615 BE Westbroek

0346 – 28 26 63

Di / Za van 10:00 tot 17:00

[email protected]

Binnen 1 werkdag reactie

Neem contact op of kom langs

We helpen je graag vanaf de start met het kiezen van jouw droomvloer. Bekijk ons uitgebreide assortiment in onze showroom. Plan hieronder een afspraak, of kom gewoon even langs.

Bestel hier onderhoudsolie voor geoliede vloeren

floor reiniger
FLOORSERIVCE ONDERHOUDSOLIE NATUREL – 1 L

29.95