Zo kies je de juiste white wash vloer

Een houten vloer voegt veel sfeer en gezelligheid aan een woning toe. Heb je al een houten vloer liggen en wil je deze graag een opknapbeurt geven? Of wil je juist een prachtige nieuwe houten vloer kopen? Er zijn ontelbaar veel mogelijkheden en één daarvan is de white wash vloer.

img

Misschien heb je weleens van de term ‘white wash’ gehoord. Het is een trend op interieurgebied en past goed bij veel verschillende interieurstijlen. Maar wat is white wash precies en hoe wordt een vloer white wash gemaakt? We vertellen je er alles over.

Wat is een white wash vloer?

Voordat je de juiste white wash vloer kiest, wil je natuurlijk weten wat het precies inhoudt. White wash is een verftechniek waarbij hout witter gemaakt wordt. Het geeft een witte, gebleekte uitstraling en maakt de vloer dus lichter. De witte waas ontstaat doordat we de vloer verven met een transparante beits of olie waar wit pigment aan is toegevoegd. De houtnerf blijft zichtbaar en wordt niet volledig afgedekt zoals bij een dekkende verf. Hierdoor ontstaat een mooie, matte en authentieke look.

Onze eikenhouten vloeren kunnen allemaal voorzien worden van een white wash. Deze zorgt ervoor dat de oorspronkelijke houtkleur een white wash effect krijgt. We kunnen dit doen met alle leggingen, dus zowel met een lange plank, Hongaarse punt als visgraatpatroon.

White wash op je bestaande houten vloer

Het mooie aan een houten vloer is dat je meerdere vloeren krijgt voor de prijs van één. Je kunt een houten vloer namelijk schuren en een andere kleur kan geven. Het kan zijn dat je jaren geleden een donkere vloer hebt gekozen, maar dat je de vloer na verloop van tijd een lichtere kleur wil geven. Een houten vloer die al jaren ligt, kun je gemakkelijk laten voorzien van een white wash. De vloer moet dan opnieuw geschuurd en behandeld worden.

Hoe gaat het in zijn werk?

  1. Voordat de white wash aangebracht wordt, gaan we de houten vloer schuren. De eventuele oude (lak)laag wordt volledig verwijderd. Wanneer je dit niet doet, kan de pigmentolie niet hechten.
  2. De vloer wordt geheel vet- en stofvrij gemaakt.
  3. Daarna gaan we de houten vloer white wash lakken. De white wash wordt machinaal aangebracht met een speciale pad en daarna uitgepoetst.
  4. We brengen een hardwax olie aan als finishing touch.

White wash vloeren in verschillende interieurstijlen

Een white wash vloer geeft al snel een landelijke uitstraling aan een ruimte. Ook in een industrieel of Scandinavisch interieur is een white wash vloer een echte eyecatcher.

Door het toepassen van koele en neutrale tinten oogt de ruimte lichter. Denk hierbij aan een gelakte witte houten vloer, whitewash- of grijstinten  Zorg wel voor een kleur die contrasteert met de meubels. Een houten tafel valt namelijk weg op een houten vloer in dezelfde kleur. Wij adviseren lichte kleuren, zoals wit- of grijstinten of een whitewash, voor kleine ruimtes en donkere kleuren in grotere ruimtes.

Landelijk

Vaak wordt deze stijl gecombineerd met lichte meubels in een zachte kleur.

Industrieel

Een lichte vloer is een goede basis voor een industrieel interieur. Combineer de vloer met stoere materialen, zoals zwart metaal en koper.

Scandinavisch

De Scandinavische stijl is een erg lichte stijl. Vaak zie je hier veel witte meubels en zachte materialen, zoals schapenvachtjes en rieten manden, terug. Een white wash vloer zorgt ervoor dat het Scandinavische gevoel meteen ontstaat.

Welke white wash vloer past bij mij?

Dit is natuurlijk een lastige vraag, want dit kun je alleen zelf bepalen. Het kan helpen om een moodboard te maken voor de ruimte die je wil verbouwen en inrichten. Heb je al houten vloeren liggen? Dan kun je er voor kiezen om deze te laten schuren en verven. Wil je de hele vloer vervangen? Dan kun je kiezen uit meer dan 50 verschillende kleuren. Kies bijvoorbeeld voor een subtiele white wash in een industrieel interieur. Heb je een Scandinavische of landelijke interieurstijl? Dan past een bijna witte vloer heel mooi bij jou.

Heb je hulp nodig of wil je onze vloeren eens in het echt bekijken?

Dan ben je natuurlijk altijd welkom in onze showroom. Zien we je snel?

Paul Hekman

Eigenaar De Houtfabriek

bezoek showroom

Kerkdijk 24a, 3615 BE Westbroek

0346 – 28 26 63

Di / Za van 10:00 tot 17:00

[email protected]

Binnen 1 werkdag reactie

Neem contact op of kom langs

We helpen je graag vanaf de start met het kiezen van jouw droomvloer. Bekijk ons uitgebreide assortiment in onze showroom. Plan hieronder een afspraak, of kom gewoon even langs.