Houten vloer opknappen: zelf doen of laten doen?

Wat is er mooier dan een prachtige houten vloer in je woning? Misschien heb je er al één in huis of ben je aan het overwegen om er één te laten plaatsen. Een houten vloer ziet er natuurlijk fantastisch uit, maar heeft ook onderhoud nodig. Wat is nou handiger: je houten vloer zelf opknappen of laten doen? In deze blog nemen we je mee in hoe jij je vloer het beste kunt onderhouden.

Houten vloer opknappen: zelf doen of laten doen?

 

Wat voor type vloer heb jij?

Vaak is een houten vloer een investering in je woning. We snappen dat je daar zo lang mogelijk van wil genieten. Het is daarom heel belangrijk om je vloer goed te onderhouden en te reinigen. Goed om te weten: een geoliede vloer heeft heel ander onderhoud nodig dan een gelakte vloer.

Houten vloer opknappen: zelf doen of laten doen?

 

Onderhoud geoliede houten vloer

Het is belangrijk om je vloer regelmatig schoon te maken en gebruikssporen weg te werken. Om zo lang mogelijk te genieten van je prachtige geoliede houten vloer, raden we je aan om wekelijks te dweilen. Een sopje met een scheutje vloerzeep is al voldoende. De vloerzeep zorgt voor een extra beschermlaagje op het hout. Gebruik vooral geen gewone schoonmaakmiddelen, zoals allesreiniger en azijn. Dit beschadigt je vloer juist. Zitten er vlekjes of krasjes op de houten vloer? Poets ze weg met een beetje onderhoudsolie en laat dit 6 tot 8 uur drogen. Zo ziet jouw vloer er weer fantastisch uit.

Houten vloer opknappen: zelf doen of laten doen?

Het is superbelangrijk om je geoliede houten vloer jaarlijks te behandelen. Hout heeft namelijk poriën. Er komt al snel vocht en vuil in het hout, wanneer het oliepeil te laag is. Dan ziet je vloer er grauw uit. Vul je deze poriën weer met olie? Dan is de vloer weer beschermd tegen vocht en vuil.

Soms is je vloer ook toe aan groot onderhoud. Het is dan tijd om je vloer helemaal te schuren en te oliën. Je vloer ziet er dan weer uit alsof hij net is geplaatst; om verliefd op te worden. Laat je ons dit doen? Dan kunnen we ook kleine schades (tot 3 cm) voor je wegwerken door middel van spotrepair. Vaak worden deze kosten ook nog eens vergoed door je zorgverzekeraar.

 

Onderhoud gelakte houten vloer

Heb je een gelakte houten vloer? Dan hoef je niet snel te denken aan groot onderhoud. Een laklaag gaat gemiddeld 10 jaar mee. Wanneer je vloer eraan toe is, adviseren wij om de vloer door een professional te laten schuren en behandelen. Vaak wordt je houten vloer dan volledig opnieuw gelakt, waardoor hij er weer uitziet als nieuw. Ook kunnen kleine schades weggewerkt worden door spotrepair.

Houten vloer opknappen: zelf doen of laten doen?

 

Het kleine onderhoud van een gelakte houten vloer is makkelijk: je hoeft de vloer maar licht te dweilen. Gebruik een beetje parketreiniger voor gelakte vloeren. Deze zorgt namelijk voor een beschermlaag op de vloer en dit voorkomt beschadigingen in de lak en zorgt dat lichte krasjes worden gedekt.

Weet jij al wat je wil: zelf opknappen of laten doen? Bij ons ben je in ieder geval in beide situaties aan het juiste adres. In onze webshop vind je alle onderhoudsproducten die je nodig hebt om het zelf te doen. Wil je het laten doen? Ons team met professionals staat graag voor je klaar. Neem gratis en vrijblijvend contact met ons op over alle mogelijkheden.