Home - Blog // Houten vloeren schuren en lakken

Houten vloeren schuren en lakken

Een houten vloer is één keer in de 10 jaar toe aan een opknapbeurt, zodat je zo lang mogelijk van je houten vloer kunt genieten. Ook de laklaag gaat gemiddeld tien jaar mee. Er wordt immers geleefd in een woning. We adviseren je de versleten laklaag professioneel te laten schuren en lakken. Na het schuren en behandelen is je vloer weer als nieuw. Maar je kunt dit natuurlijk ook zelf doen. In deze blog geven we je tips voor het schuren en lakken van houten vloeren.

 

Onderhoud gelakte houten vloer

 

Welke houten vloeren schuren en lakken?

Op laminaat na, kunnen alle houten vloeren worden geschuurd en gelakt. Bij een zachthouten vloer is het belangrijk om gelijkmatig en zacht te werken, omdat de schuurmachine zich snel in het hout vreet. Bij een massieve parketvloer kun je iets rigoureuzer aan de slag gaan; je kunt hierin zelfs diepe beschadigingen helemaal wegschuren. Dit kun je het beste doen met een parketschuurmachine, die je gewoon bij de bouwmarkt kunt huren. Een massief houten vloer kun je weer helemaal als nieuw krijgen en dat maakt het een duurzame aankoop.

 

Soorten houten vloeren

 

De voorbereiding voor houten vloeren schuren en lakken

Tijd voor de voorbereiding. Wat heb je allemaal nodig?

  • Een parketschuurmachine
  • Een kantenschuurmachine
  • Schuurpapier korrel 40 tot 100
  • Een lakroller
  • Vloerlak

Haal, voordat je begint met schuren, alle meubels weg uit de ruimte. Sluit alle kasten en deuren die toegang geven naar andere ruimtes, om te voorkomen dat na het schuren alles onder het stof zit. Controleer of er uitstekende spijkers of schroeven in de vloer zitten. Als dit het geval is, kun je deze de vloer intikken met een hamer. Als je dit gedaan hebt, kun je beginnen met schuren.

 

houten vloer schuren

 

Hoe moet ik mijn houten vloer lakken?

Het is belangrijk dat de vloer stofvrij is voordat je begint met lakken. Stofzuig heel grondig en ga er daarna meerdere keren met een vochtige doek of dweil overheen, om de laatste stofresten te verwijderen. Omdat een geschuurde vloer heel kwetsbaar is, raden we je aan om op sokken over de vloer te lopen. Je kunt de vloer daarna met een blanke lak afwerken. Dit doe je met een lakroller, in de lengterichting van de vloerdelen. Voor een goede bescherming raden we aan om de vloer twee keer te lakken.

 

Houten vloer lakken

 

Advies nodig?

Benieuwd welk type onderhoud geschikt is voor jouw houten vloer? Lees verder of neem contact op voor persoonlijk advies. Bestel snel en eenvoudig onderhoudsproducten voor jouw houten vloer via onze webshop.

Tags


Meest recente berichten

Hoe kies je de juiste eiken vloer?

De eiken vloer is razend populair. Logisch, want deze vloer is makkelijk te bewerken. Hierdoor krijgt de vloer een unieke touch en wordt daarmee de eyecatcher van je woning. Met […]

LEES MEER

Hoe kies je de juiste eiken visgraatvloer?

Of je nu al jarenlang droomt van een prachtige eiken visgraatvloer, of al een tijdje bezig bent met de zoektocht naar die vloer waar je hart sneller van gaat kloppen: […]

LEES MEER

Visgraat of Hongaarse punt

Een houten vloer kiezen kan best een lastige opgave zijn. Er zijn zoveel verschillende patronen, maar voor welke kies je dan? In deze blog lichten we de visgraat en Hongaarse […]

LEES MEER