De eiken visgraatvloer: blikvanger met karakter

De laatste jaren stijgt de eiken visgraatvloer enorm in populariteit. Niet zo gek, want een ondergrond als deze mag gezien worden. Het patroon kent een mooie, continue structuur die elke ruimte meteen doet opleven. Het leggen van zo’n bijzondere vloer is een zorgvuldige klus die nauw luistert en die graag aan ‘de vakman’ overgelaten wordt. Tegelijkertijd is elk vloertype, elk patroon en elke constructie weer uniek en anders. Belangrijk dus, om voor jezelf een goede keuze te maken en de juiste vloerspecialist in te schakelen voor een goed advies.

hoek woonkamer visgraat vloer

De basis: warm, krachtig & ‘onverwoestbaar’

De meeste eiken visgraatvloeren zijn gemaakt van Europees eikenhout. Eikenhout is kwalitatief zeer sterk, bijna onverwoestbaar en heeft een warme, tijdloze uitstraling. Al decennia lang worden vloeren gelegd met dit mooie, natuurlijke materiaal als basis. Traditioneel gezien kennen we bijvoorbeeld de eikenhouten vloeren met lange, rechte planken. Tegenwoordig wint het opkomende visgraatpatroon snel terrein, vanwege de trendy en klassieke uitstraling.

Als je voor eikenhout kiest, ben je verzekerd van een kwalitatief hoogstaand product waar je heel lang van kunt genieten. En dat is prettig. Want, laten we eerlijk zijn; een woonruimte is een plek waar geleefd wordt. Een plek met een energie en een verhaal, waar je je optimaal op je gemak wil voelen. Een plek waar het interieur moeiteloos meebeweegt op jouw eigen, unieke ritme.

Eiken visgraat parket

De ene eiken visgraatvloer is de andere niet

Hoewel ze in de basis hetzelfde zijn, is elke eiken visgraatvloer uniek. Het verschil zit bijvoorbeeld in de tinten en hoe deze met elkaar gemengd (gesorteerd) zijn. Hout kan kleine of grote noesten hebben of juist een meer egaal uiterlijk. Soms zijn er opvallende figuren en patronen aanwezig, of komt er een prachtig kleurenpalet tevoorschijn. Welke ‘mix’ jouw keuze heeft, hangt af van je persoonlijke smaak en van de mogelijkheden in je woonruimte.

De constructie van een eiken visgraatvloer bestaat uit kleine, losse planken die plankje voor plankje in het visgraatpatroon worden gelegd. Met grotere planken (12×60, 14×70 en 18×90) worden grovere patronen gemaakt, waarmee je een wat rustigere uitstraling creëert. De kleinere plankjes ( 7×35 en 9×45) maken het geheel juist weer levendig en speels. Met de grootste zorgvuldigheid en vakmans-precisie krijgt elke eiken visgraatvloer stap voor stap de gewenste vorm.

Houten-vloer-Visgraat-vloer-Kantoorinrichting

Kwaliteit behandelen met kwaliteit

Zoals dit bij elk materiaal belangrijk is, gedijt óók jouw eiken visgraatvloer het beste bij een goede verzorging. We adviseren om deze elk jaar te (laten) behandelen met een onderhoudsolie. Op die manier is hij beschermd tegen grove vlekken en beschadigingen. Zandkorrels kunnen achterblijven in de groeven van de vloer. Daarom is het aan te raden om deze regelmatig te stofzuigen (met het patroon mee) en schoon te maken met een eikenhout vloerreinigingsmiddel. Zo houd je zo lang mogelijk plezier van jouw mooie vloer en zal deze zich -net als jij- als een vis in het water voelen.

Visgraat-vloeren-Naarden

Ben je benieuwd naar alle mogelijkheden? Lees dan onze blogs over houten vloeren eens. Wil je eerst nog inspiratie opdoen? Volg ons dan op Instagram, Facebook of Pinterest.