Houten vloer in huis – 5x inspiratie

Een houten vloer is een echte eyecatcher. Er wordt daarom vaak gekozen voor dit type vloer in de woonkamer. Toch is deze vloer niet alleen bedoeld voor de woonkamer. Wat dacht je bijvoorbeeld van een eikenhouten vloer in de slaapkamer? Er zijn in huis nog meer kamers waarvoor je dit type vloer zou kunnen overwegen, zoals de badkamer, het toilet of de tuin. Is het ook een goed idee om een hout in één van deze ruimtes neer te leggen? Je leest er alles over in deze blog!

Houten vloer woonkamer

De woonkamer is over het algemeen de ruimte waar het vaakst gekozen wordt voor een houten vloer. Dit is ook niet zo vreemd, want het heeft veel voordelen. Houten vloeren zijn tijdloos en bestaan in alle soorten en maten. Je kunt de woonkamer precies de uitstraling geven die jij wil. Wil je licht en ruimte in je interieur brengen, dan kun je kiezen voor een lichte afwerking. Ben je op zoek naar een manier om warmte in de woonkamer te brengen en de woonkamer knusser te laten ogen, dan kun je het beste gaan voor een donkere kleur. Ook ben je (bijna) helemaal vrij in het bedenken van het patroon waarin je de houten vloerplanken legt. Om helemaal aan te sluiten op de laatste woontrends, kies je voor een houten vloer in de woonkamer met visgraatpatroon. Wil je liever een ander patroon of de planken gewoon in de lengte of breedte leggen? Dat kan natuurlijk ook.

houten vloer woonkamer openhaard

Een ander voordeel van een houten vloer in de woonkamer is dat dit type vloer makkelijk in onderhoud is. Het is erg simpel om de vloer even snel te stofzuigen en ook met het juiste reinigingsmiddel en een dweil kun je de vloer makkelijk zelf onderhouden. Laminaat en PVC-vloeren zijn ook makkelijk in onderhoud, maar hierbij loop je al snel tegen het feit aan dat deze vloeren bij schade lastig te herstellen zijn. Bij een houten vloer is het wel mogelijk om eventuele schade te herstellen. Daarnaast was het vroeger een groot nadeel dat er onder hout geen vloerverwarming kon worden gelegd. Tegenwoordig zijn er gelukkig allerlei soorten houten vloeren die wel geschikt zijn voor op vloerverwarming. Al met al genoeg redenen dus, om te kiezen voor een houten vloer in de woonkamer.

Houten vloer slaapkamer

De hierboven genoemde voordelen gelden ook voor een houten vloer in de slaapkamer. Jarenlang is tapijt de populairste vloerbedekking geweest voor in de slaapkamer, omdat tapijt zorgt voor warmte in een ruimte. Een houten vloer brengt ook warmte in een ruimte en is dus een goed alternatief voor tapijt. Een houten vloer in de slaapkamer heeft niet alleen een warme uitstraling, maar voelt ook warm aan je voeten; helemaal als je het combineert met vloerverwarming. Vergeleken met tapijt is een houten vloer ook een stuk hygiënischer. Tapijt vormt vaak een broeinest voor bacteriën, omdat dit type vloerbedekking lastig gestofzuigd kan worden en niet kan worden gedweild. Een houten vloer kan wel goed worden schoongemaakt en is dus ook een goede keuze voor mensen met allergieën.

plankenvloer-mulitplank-slaapkamer-bymuk

Er zijn natuurlijk nog allerlei andere soorten vloeren die gelegd kunnen worden in de slaapkamer, zoals laminaat. Deze vloeren zijn meestal erg gehorig. Dit kan een groot nadeel zijn, helemaal omdat slaapkamers zich vaak boven bevinden. Wil je voorkomen dat je alles hoort wat er in de slaapkamer gebeurt? Dan is een houten vloer in de slaapkamer echt het overwegen waard. Hout is van nature geluiddempend en voorkomt geluidsoverlast. Dit is wel zo fijn voor jou en eventuele medebewoners.

Houten vloer badkamer

Tegenwoordig zie je steeds vaker een houten vloer in de badkamer. Tenminste, dat lijkt zo. Je kunt ervan uitgaan dat dit houtlook PVC of tegel is, in plaats van echt hout. Wij snappen dat een houten vloer in de badkamer erg aantrekkelijk lijkt. Juist daarom willen we je erop wijzen dat dit in de badkamer niet de slimste keuze is. De badkamer is een ruimte waarin er veel verschil in luchtvochtigheid is. Een houten vloer reageert op deze schommelingen en zal gaan uitzetten en krimpen. Wordt de vloer heel nat, dan kan deze zelfs bol gaan staan. Dit is natuurlijk erg zonde. We raden je daarom aan om verder te kijken dan een houten vloer in de badkamer. Zo heb je tegenwoordig badkamertegels of PVC met een houtlook die bijna niet van echt te onderscheiden zijn. Deze tegels kunnen een prima alternatief zijn voor een houten vloer in de badkamer.

houten vloer tegen muur showroom

Houten vloer toilet

Je ziet het misschien al aankomen, maar net als in de badkamer is een houten vloer in het toilet niet zo’n goed idee. In het toilet heb je toch vaak te maken met (vocht)vlekken op de vloer en hier kan hout niet goed tegen. Je ziet al snel verkleuringen in een houten vloer in het toilet en dit is niet mooi. Daarnaast wil je waarschijnlijk een vloer in het toilet die makkelijk schoon te maken is. Ook hierom is een houten vloer in het toilet niet de beste keuze. Hout is goed schoon te maken, maar voor een toilet misschien toch iets te veel moeite om bij te houden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld tegels, kun je voor het schoonmaken van hout niet elke zeep gebruiken. Om jezelf veel onderhoud te besparen, kun je het kleinste kamertje van het huis dus beter van een ander soort vloer voorzien.

Droge-lucht-in-huis-Schade-aan-houten-vloer-De-Houtfabriek

 

Houten vloer buiten

We hebben net een aantal kamer binnen in huis besproken, maar een houten vloer buiten wordt ook steeds populairder. Met een houten vloer in de tuin geef je de tuin een botanische uitstraling. Ondanks dat een houten vloer buiten veel sfeer geeft aan de tuin, raden we het toch niet aan om te kiezen voor echt hout in de tuin. We wonen nu eenmaal niet in een land met een droog klimaat, maar in Nederland, waar het vaak regent. Regen zorgt ervoor dat het hout vochtig wordt en gaat werken. Hierdoor is er al snel weinig meer over van de sfeer die een houten vloer buiten met zich meebrengt. Wil je een tuin die sfeervol blijft, ondanks de regen? Dan kun je beter kiezen voor tegels in de tuin. Een tegelboer kan je meer vertellen over welke soort tegels je moet hebben om je tuin toch een botanische uitstraling te geven.

Afwerking-houten-vloer-De-Houtfabriek

PVC vloeren

Een alternatief voor echt hout, is PVC. Met een PVC vloer heb je het idee dat je een authentieke houten vloer in huis hebt gehaald. Je haalt hetzelfde sfeervolle en nostalgische gevoel in huis, maar je hebt er alleen iets minder werk aan. Het nadeel van PVC is wel dat beschadigingen niet gerepareerd kunnen worden.

visgraat-vloer-home-factory-lubro

Wat vind je nog meer bij De Houtfabriek?

Natuurlijk vind je bij ons de prachtigste vloeren, maar we doen meer dan dat. Wist je dat je bij ons ook stoere stalen deuren kunt laten maken? Of wandpanelen, om je interieur een boost te geven? We hebben zelfs tafels, stoelen, banken, lampen en vloerkleden. Bij De Houtfabriek ben je aan het goede adres voor jouw hele interieur. En kom je er zelf niet uit? Dan staan Nicole & Fleur voor je klaar met interieuradvies!

De ene ruimte in huis is dus geschikter voor een houten vloer dan de andere ruimte. Heb je inspiratie opgedaan voor een mooie vloer bij jou in huis en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Dan staan wij voor je klaar.