Dit doet een visgraatvloer met je woning

Je hebt ze inmiddels vast al honderd keer voorbij zien komen: visgraatvloeren. Tegenwoordig zijn ze ontzettend populair, maar deze trend is zeker niet nieuw. Wist je dat ze al gespot zijn in de 16e eeuw? Deze tijdloze vloeren gaan dus al een tijd mee. Ben je benieuwd wat een visgraatvloer doet met jouw woning? Lees snel verder en ontdek het in deze blog.

Dit doet een visgraatvloer met je woning

 

De visgraatvloer: dit moet je weten

De visgraatvloer bestaat uit houten plankjes. Deze worden om en om gelegd. Hierdoor ontstaat het ongekend populaire visgraatpatroon. Het effect van het patroon wordt bepaald door de afmeting van de plank. Hoe kleiner die is, hoe vaker het patroon zich herhaalt.

Download HIER ons vloerenmagazine!

 

houten vloer tegen muur showroom

 

Ben je niet zo’n fan van de klassieke uitstraling? Of ben je op zoek naar iets opvallends? Wie weet word je wel helemaal verliefd op de dubbele visgraatvloer. Dit is een patroon waarbij de plankjes twee om twee worden gelegd. Of wat dacht je van een walvisgraat? Dat effect bereik je met grotere planken.

 

Voordelen van de visgraatvloer

Zoals we net al hebben benoemd, gaat de visgraatvloer al een tijd mee. Wanneer dit type houten vloer voor het eerst is gelegd, is onbekend. Wat we wel weten, is dat ze al sinds de 16e eeuw worden gemaakt. Toen is deze vloer al gespot. Dat we deze vloer tegenwoordig nog steeds zien, zegt natuurlijk hoe tijdloos deze trend is. Na de 16e eeuw zien we ze terug in paleizen en later ook in herenhuizen. Dat begrijpen we als geen ander, want een visgraatpatroon ziet er heel luxe uit. Daarom vind je hem ook in veel moderne en gerenoveerde huizen en bedrijfspanden. Ben je nieuwsgierig naar nog meer voordelen? Ontdek alle voordelen van een visgraatvloer in onze blog.

 

Dit doet een visgraatvloer met je woning

 

Welk hout is het beste voor visgraatvloeren?

De meestgebruikte houtsoort voor visgraatvloeren, is eikenhout. Deze houtsoort laat zich namelijk heel goed kleuren en behandelen, waardoor de kleuropties eindeloos zijn: van donker tot licht, van warm tot koel. Ook andere harde en duurzame houtsoorten, zoals Amerikaans notenhout of Canadees maple, zijn geschikt voor een visgraatpatroon. Meer weten? Lees alles over onze houtsoorten.

 

Dit doet een visgraatvloer met je woning

 

Soorten visgraatvloeren

Wanneer je op zoek bent naar een visgraatvloer, kom je ze waarschijnlijk tegen in alle maten en kleuren. Want naast dat je de breedte van de plank zelf kunt kiezen, kies je ook de gewenste kleur en afwerking. Kies je voor een donkere of lichte visgraatvloer? Wat past het beste bij jouw woning? De juiste kleur zorgt voor een rustige en chique basis.

 

Donkere visgraatvloer

Een donkere houten vloer wordt de laatste jaren steeds populairder. De donkere tint geeft een ruimte meer contrast. In veel interieurs zie je een balans tussen licht en donker, waardoor er een prachtig effect ontstaat. Denk bijvoorbeeld aan een donkere vloer in combinatie met lichte meubels. Er wordt een warme sfeer gecreëerd door een donkere houten vloer te plaatsen, terwijl lichte meubels zorgen voor een comfortabel gevoel. Het effect van een donkere visgraatvloer laten we graag aan je zien. Deze vloer komt nog meer tot zijn recht wanneer je een muur in een levendige kleur verft.

 

Houten-vloer-Visgraat-

 

Lichte visgraatvloer

Lichte kleuren laten een ruimte groter lijken. Ook staan lichte kleuren prachtig in woningen waar weinig licht naar binnenkomt. Door gebruik te maken van heldere tinten in donkere ruimtes, oogt een woning gelijk een stuk lichter. Houd je van de Scandinavische stijl, waarin licht de basis vormt van je interieur? Ga dan voor lichte meubels. Dat ziet er superstijlvol uit.

 

Houten vloer visgraat verdieping

 

Wat kost een visgraatvloer per m2

De prijs van een visgraatvloer per m2 is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de afwerking. Gemiddeld moet je denken aan prijzen van 140 tot 180 euro per m2. Meer over de kosten van een visgraatvloer lees je terug in onze prijsgids houten vloeren.

 

Visgraat versus Hongaarse punt

We krijgen weleens de vraag wat nu precies het verschil is tussen een visgraatpatroon en een Hongaarse punt. Deze legwijzen lijken erg op elkaar, maar zijn niet hetzelfde. Bij een visgraatpatroon maken we gebruik van rechte planken. Deze leggen we dan in een hoek van 90 graden aan elkaar. Bij een Hongaarse punt zijn de korte zijdes van de plank schuin afgewerkt, in een hoek van 45 tot 60 graden. De Hongaarse punt lijkt dus erg op een visgraatvloer, maar geeft net een andere uitstraling.

 

Dit doet een visgraatvloer met je woning

 

Visgraatvloer zelf leggen of laten leggen?

In theorie zou je een visgraatvloer zelf kunnen leggen; zeker als je heel handig bent en dit al vaker hebt gedaan. Toch adviseren we om niet zelf aan de slag te gaan met een visgraatpatroon. Als je de keuze maakt om in een goede en duurzame vloer te investeren, wil je ook zeker weten dat deze perfect gelegd wordt. Onze vakmannen leggen met heel veel liefde jouw nieuwe visgraatvloer. Succes gegarandeerd!

 

Dit doet een visgraatvloer met je woning

 

Mogelijkheden

We laten graag aan je weten wat de mogelijkheden zijn voor een houten visgraatvloer. Zo kun je bij ons zelf het patroon bepalen. Ga je voor een klassieke visgraat, een walvisgraat of een dubbele visgraatvloer?

Ook de afwerking bepaal je zelf. Denk aan een matte of geoliede afwerking. Daarnaast heb je keuze uit veel verschillende kleuren. Van licht tot donker: we hebben ze allemaal. Heeft de vloer toch niet helemaal de look die je wil? Misschien is een bewerking dan een optie. Zo kun je kiezen voor een vloer met een gerookte, verouderde of geborstelde afwerking.

 

visgraat vloer - woonkamer - bymuk

 

Bij De Houtfabriek heb je alles voor je interieur onder één dak. Ben je helemaal verliefd op onze houten visgraatvloeren? Wacht dan niet langer en kom eens langs in onze showroom. Twijfel je nog? Je koopt natuurlijk niet iedere dag een nieuwe houten vloer en je wil je daarom goed oriënteren. Dat snappen we. Heb je onze inspiratiepagina al ontdekt? Hopelijk tot snel!