Legwijze houten vloer

Houten vloeren kunnen zwevend of verlijmd gelegd worden. De juiste legwijze is afhankelijk van de ondergrond. Hieronder vind je informatie per legwijze. De Houtfabriek staat bekend om haar vakkundige plaatsing en hoge klanttevredenheid. Uiteraard kan je de houten vloer ook zelf plaatsen. Hiervoor kunnen wij alle benodigdheden leveren. Neem gerust contact met ons op, ook voor tips en advies bij het leggen.

Multiplanken zwevend leggen

Op hout of zand-cement

Bij een zwevende vloer worden de planken onderling in de mes en groef verlijmd. De vloer wordt op een speciale ondervloer gelegd. Deze ondervloer voorkomt dat er vocht in de onderzijde van de plank trekt. Ook heeft de ondervloer een licht egaliserende en dempende werking.

Zwevende houten vloer op vloerverwarming

Is de vloer voorzien van vloerverwarming? Dan is er een ander type ondervloer nodig. Deze warmte doorlatende ondervloer is speciaal ontwikkeld voor vloerverwarming. Wilt u een optimaal rendement en beperkte werking? Dan adviseren wij om multiplanken te verlijmen.

 

Zwevende houten vloer verhuizen

In principe is een zwevende vloer niet verhuisbaar. Door de onderlinge verlijming van de planken is dit niet mogelijk. De mes en groef verbinding breekt bij het lostrekken van de planken. Laat je het onderling verlijmen achterwege en plaats je rondom parketveren? Dan is de vloer verhuisbaar. Wees je ervan bewust dat deze legwijze kan leiden tot beweging en kieren in de vloer.

Zelf een houten vloer verlijmd leggen

Ga je zelf de houten vloer leggen? Wij kunnen je helpen aan de planken en een materiaalpakket.

bezoek showroom

Kerkdijk 24a, 3615 BE Westbroek

0346 – 28 26 63

Di / Za van 10:00 tot 17:00

[email protected]

Binnen 1 werkdag reactie

Multiplanken verlijmen

Hout

Bestaat de ondervloer van jouw woning uit hout? Dan egaliseren wij de houten ondervloer met spaanplaat. Zodra de spaanplaten gelegd zijn, worden deze glad geschuurd. Vervolgens worden de multiplanken rechtstreeks verlijmd op het spaanplaat.

 

Zand-cement of tegels

Multiplanken kunnen verlijmd gelegd worden. Hierdoor werkt en kraakt de vloer minder. De planken worden onderling en direct op de ondervloer verlijmd. Ieder type ondergrond vraagt een andere voorbehandeling.

multiplanken verlijmd

Houten vloer verlijmd op vloerverwarming

Doorloop voor het leggen het vloerverwarming opstookprotocol. Dit neemt ca. 2 weken in beslag. Hierna wordt de ondervloer voorbehandeld met voorstrijk. Vervolgens worden de planken onderling en op de ondervloer verlijmd. Deze situatie is van toepassing op nieuwbouw en situaties waarbij het vloerverwarmingssysteem in de vloer is gefreesd. Doorloop na het leggen nog eenmaal het vloerverwarming opstookprotocol.

Voorbehandeling ondervloeren

Zand-cement vloer

De meeste woningen zijn voorzien van zand-cement vloeren. Multiplanken kunnen direct verlijmd worden op dit type vloer. De vloer dient egaal en schoon te zijn. Ook dient de vloer een stevige structuur te hebben. Als dit niet het geval is, moet de vloer glad gemaakt worden met egaline. Egaliseren wordt uitgevoerd door een derde partij.

Vloer egaliseren

Indien de ondervloer niet egaal of recht is, dient deze geëgaliseerd te worden. Egaliseren betekent dat de vloer glad gemaakt wordt met egaline. Egaline vult oneffenheden en lichte glooiingen op. Soms moet de vloer na het egaliseren nog licht opgestuurd worden. Voorafgaand aan het leggen beoordeeld de parketteur of dit nodig is. Egaliseren is een vak apart. Dit kan je uit laten voeren door een erkende specialist.

Anhydriet dekvloer

Deze gipsgebonden dekvloer wordt doorgaans toegepast binnen bedrijven of grootschalige woonprojecten. Anhydriet dekvloeren worden voor het leggen behandeld met voorstrijk.

Tegels

Komt de houten vloer op een bestaande tegelvloer te liggen? Dan worden de tegels opgeruwd en behandeld met voorstrijk.

Zelf een houten vloer verlijmd leggen

Ga je zelf de houten vloer leggen? Wij kunnen je helpen aan de planken en een materiaalpakket.

bezoek showroom

Kerkdijk 24a, 3615 BE Westbroek

0346 – 28 26 63

Di / Za van 10:00 tot 17:00

[email protected]

Binnen 1 werkdag reactie

Parketvloer

Parketvloer verlijmd op hout of zand-cement

Parketvloeren bestaan uit massief houten plankjes. Deze worden altijd verlijmd gelegd. Dit type vloer wordt ook wel tapis genoemd. Tapis vloeren kunnen in uiteenlopende patronen gelegd worden. Het bekendste patroon is de visgraat vloer. Tapis kent een traditionele legwijze. De plankjes worden verlijmd en vastgenageld op spaanplaat. Of op een eiken mozaïek ondervloer, in het geval van vloerverwarming.

Kenmerkend voor een tapisvloer zijn de spijkergaatjes, die ontstaan door het nagelen. Na het leggen wordt de vloer geschuurd en worden gaatjes netjes opgevuld. Het leggen van een tapisvloer is een echte ambacht. Het vergt grote vakbekwaamheid om de vloer strak te leggen. Onze parketteurs hebben oog voor detail. Met grote vakkundigheid leggen ze je vloer.

Parket vloer verlijmd op hout

parketvloer verlijmd

Parket vloer verlijmd op zand-cement

Zelf een parketvloer leggen

Ga je zelf de parketvloer leggen? Wij kunnen je helpen aan de houten vloerdelen en een materiaalpakket.

bezoek showroom

Kerkdijk 24a, 3615 BE Westbroek

0346 – 28 26 63

Di / Za van 10:00 tot 17:00

[email protected]

Binnen 1 werkdag reactie

Massief houten vloer

Massief houten vloer verlijmen

Massief houten vloeren worden verlijmd gelegd. Vanwege de werking zijn massief houten vloeren niet geschikt voor vloerverwarming. Om de werking te beperken, verlijmen wij dit type vloer doorgaans op spaanplaat. Onderling worden de planken in de mes en groefverbinding met nagels vastgezet. De planken blijven hierdoor beter liggen. Ondanks de zorgvuldige legwijze kunnen er altijd krimpnaden ontstaan. Beperk de kans op naadvorming door de luchtvochtigheid met een luchtbevochtiger op peil te houden. De luchtvochtigheid dient tussen de 50% en 60% te liggen.

Massief houten vloer verlijmd op hout

 

Massief houten vloer verlijmd op zand-cement

 

Diagram: massief houten vloer verlijmd op zand-cement

Zelf een massief houten vloer leggen

Ga je zelf een massief houten vloer leggen? Wij kunnen je helpen aan de houten vloerdelen en een materiaalpakket, die alle materialen bevat die je nodig hebt om de vloer te leggen. Benieuwd naar de prijzen? Neem gerust contact met ons op, ook voor legadvies.

reviews
Joyce Postma

"Wat een prachtvloer is het geworden! Voor mijn vragen werd door Folkert uitgebreid de tijd genomen. Hij dacht met mij mee en kwam met een advies op maat. De naturel olie is boven verwachting mooi en de vloer is met vakmanschap gelegd. Ik kan De Houtfabriek aan iedereen aanraden!"

7 maart 2024

Christa Kramer

"Heel blij en tevreden zijn wij met onze mooie nieuwe houten geoliede vloer. Het personeel van De Houtfabriek heeft ons geweldig geholpen vanaf het moment dat we binnenliepen in het pand in Westbroek tot aan de afwerking van de vloer. Ze zijn professioneel en deskundig en hebben niks teveel gezegd: het eindresultaat voldoet volledig aan de eisen."

2 april 2024

Bart-Jan Kouwenhoven

"We hebben een nieuwe parketvloer. Wat mooi! gelegd door René. Hij werkt keihard en heeft oog voor kwaliteit en detail. Creatieve oplossingen vindt hij bij niet standaard situaties. Wij zijn er heel blij mee."

26 februari 2024

Paul Hekman

Eigenaar De Houtfabriek

bezoek showroom

Kerkdijk 24a, 3615 BE Westbroek

0346 – 28 26 63

Di / Za van 10:00 tot 17:00

[email protected]

Binnen 1 werkdag reactie

Neem contact op of kom langs

We helpen je graag vanaf de start met het kiezen van jouw droomvloer. Bekijk ons uitgebreide assortiment in onze showroom. Plan hieronder een afspraak, of kom gewoon even langs.