Vloerverwarming
opstookprotocol

Houten vloeren en vloerverwarming zijn goed te combineren indien alle stappen juist doorlopen worden. Het opstookprotocol doorloop je zowel voor als na het leggen van de houten vloer. Tijdens deze verwarmingscyclus bouw je de temperatuur geleidelijk op en af.

Houten vloeren en vloerverwarming zijn goed te combineren indien alle stappen juist doorlopen worden. Het opstookprotocol doorloop je zowel voor als na het leggen van de houten vloer. Tijdens deze verwarmingscyclus bouw je de temperatuur geleidelijk op en af. Eventuele technische mankementen aan het vloerverwarmingsysteem kunnen dan tijdig verholpen worden. Dit geldt ook voor scheuren in de dekvloer. Start daarom tijdig met het vloerverwarming opstookprocotol.

 • Doorloop het vloerverwarming opstookprotocol zowel voor als na het leggen.
 • Begin op tijd. Het opstookprotocol neemt namelijk per keer ca. 2 weken in beslag.
 • Ventileer de ruimte goed zodat het vocht kan ontsnappen.

 

Vloerverwarming opstookprotocol duurt 2 weken

Het opstookprotocol neemt bijna 2 weken in beslag. Doorloop het opstookprotocol nogmaals nadat de vloer gelegd is. Het hout kan dan geleidelijk wennen aan temperatuurwisselingen. Bij een droogbouw vloerverwarmingssysteem kan de houten vloer echter direct gelegd worden. Doorloop dan na het leggen eenmaal het opstookprotocol.

Condities dekvloer voor start opstookprotocol

Een dekvloer van minimaal 3 cm dik dient minimaal 28 dagen uit te harden. Doorgaans is de dekvloer na deze periode voldoende uitgehard. Start hierna met het opstookprotocol. Heb je een ingefreesd of droogbouwsysteem? Hiervoor geldt een andere aanpak. Neem dan contact met ons, wij adviseren je graag.

Opstookprotocol voor het leggen van de houten vloer

Onderstaande instructies zijn van toepassing op de watertemperatuur van de vloerverwarming. Dit stel je in via het verdeelblok van de vloerverwarming. Het verdeelblok vind je doorgaans in de trapkast. Stel de watertemperatuur op de eerste stookdag in op 20°C. Verhoog daarna met 5°C per dag totdat de temperatuur van 40°C is bereikt. In het geval van een ingefreesd of droogbouwsysteem dient de watertemperatuur tot maximaal 30 graden opgestookt te worden.

 • Dag 1: stel de watertemperatuur in op 20°C
 • Dag 2: stook op naar 25°C
 • Dag 3: stook op naar 30°C
 • Dag 4: stook op naar 35°C
 • Dag 5: stook op naar 40°C
 • Dag 6: houdt de temperatuur op 40°C
 • Dag 7: verlaag naar 35°C
 • Dag 8: verlaag naar 30°C
 • Dag 9: verlaag naar 25°C
 • Dag 10: verlaag naar 20°C

 

Voorbereidingen voor het leggen van de houten vloer

 • Is het vochtgehalte van de cement dekvloer 1.5% of lager? Dan kan de houten vloer gelegd worden. In het geval van anhydriet dient het vochtgehalte maximaal 0.3% te zijn.
 • Tijdens het leggen dient de temperatuur van de dekvloer tussen de 15°C tot 18°C te liggen.

 

Vloerverwarming opstookprocotol na het leggen van de vloer

Houdt de temperatuur van de dekvloer, zoals die tijdens het leggen was, nog minimaal 5 dagen aan. Bouw hierna de watertemperatuur langzaam op tot 40°C, met 1 á 2°C per dag. Laat vervolgens de watertemperatuur op 40°C staan. De gewenste temperatuur kan vanaf nu ingesteld worden via de thermostaat in de woonkamer. Houdt de temperatuur zo stabiel mogelijk.

Vragen over vloerverwarming opstookprocotol?

Heb je vragen over het vloerverwarming opstookprocotol? Neem gerust contact met ons op. Onze ervaren vloerenspecialisten adviseren je graag.

bezoek showroom

Kerkdijk 24a, 3615 BE Westbroek

0346 – 28 26 63

Di / Za van 10:00 tot 17:00

[email protected]

Binnen 1 werkdag reactie

reviews
Joyce Postma

"Wat een prachtvloer is het geworden! Voor mijn vragen werd door Folkert uitgebreid de tijd genomen. Hij dacht met mij mee en kwam met een advies op maat. De naturel olie is boven verwachting mooi en de vloer is met vakmanschap gelegd. Ik kan De Houtfabriek aan iedereen aanraden!"

7 maart 2024

Bart-Jan Kouwenhoven

"We hebben een nieuwe parketvloer. Wat mooi! gelegd door René. Hij werkt keihard en heeft oog voor kwaliteit en detail. Creatieve oplossingen vindt hij bij niet standaard situaties. Wij zijn er heel blij mee."

26 februari 2024

Christa Kramer

"Heel blij en tevreden zijn wij met onze mooie nieuwe houten geoliede vloer. Het personeel van De Houtfabriek heeft ons geweldig geholpen vanaf het moment dat we binnenliepen in het pand in Westbroek tot aan de afwerking van de vloer. Ze zijn professioneel en deskundig en hebben niks teveel gezegd: het eindresultaat voldoet volledig aan de eisen."

2 april 2024