Home - Tafels

Tafels

Wil je een tafel op maat laten maken, maar niet zelf een schets hoeven aanleveren? Dat kan! Bij de Houtfabriek stel je je eigen tafel samen aan de hand van een aantal stappen. Dat begint bij het kiezen van een basismodel en vorm, waarna je de tafel helemaal kunt personaliseren.

 • Stap 1: Je kiest uit één van de vele basismodel tafels van Mobitec.
 • Stap 2: Kies voor de gewenste afmetingen en bladdikte.
 • Stap 3: Kies je type blad (eiken, beuken, keramiek, notenhout).
 • Stap 4: Ga voor een ‘normale’ tafel of voor uitschuifbaar.
 • Stap 5: Bepaal de afwerking en het onderstel.

Zo creëer je samen met ons precies de tafel die je zoekt en die je helemaal kunt afstemmen op je interieur, stijl en persoonlijkheid. Een nieuwe eettafel wil je eerst zien en voelen. Wees welkom in onze showroom en we zorgen samen voor een tafel die perfect bij je past.

Afspraak maken

 

Toch liever een kant-en-klare tafel, in plaats van een tafel op maat? Kijk dan ook eens naar onze standaard modellen in de webshop.

Naar de webshop

Industriële tafels

Van robuust en stoer, tot rank en minimalistisch.

✓ Maak een keuze uit onze ontwerpen
✓ Bepaal de afmetingen en houtsoort
✓ Kies uit 10+ kleurafwerkingen

Lees meer

Ronde eettafels

Gezelligheid gegarandeerd aan een ronde eettafel.

✓ Kies houtsoort en onderstel
✓ Diverse afmetingen mogelijk
✓ 10+ kleurafwerkingen

Lees meer

Ovale eettafels

Ovale eettafels doorbreken de rechte lijnen in een interieur.

✓ Maak een keuze uit onze ontwerpen
✓ Diverse onderstellen
✓ 10+ kleurafwerkingen

Lees meer

Houten tafels

Maak een statement met een houten tafel. Kies één van onze ontwerpen en creëer jouw unieke tafel op maat.

✓ Kies houtsoort
✓ Metalen onderstel
✓ 10+ kleurafwerkingen

Lees meer

Uitschuifbare tafels

Diner met een groter gezelschap? Met een uitschuifbare eettafel op maat creëer je snel extra zitplaatsen.

✓ Diverse uitschuifbare eettafels
✓ Creëer eenvoudig extra zitplekken
✓ Meerdere stijlen mogelijk

Lees meer

Hoe kies ik de juiste tafel?

De keuze is gemaakt! Er komt een nieuwe tafel. Nu is de volgende vraag: wat voor tafel gaat het worden? Zeker als je zelf een tafel gaat samenstellen, is de keuze reuze. Wij helpen je graag in dit proces, om niet te verdwalen. Zo creëren we de tafel die past bij je smaak, wensen en interieur.

Vorm van de tafel op maat

Als eerste is het belangrijk te kijken naar het gewenste formaat en vorm. Kies je voor een ronde, ovale, rechthoekige of zelfs een uitschuifbare tafel? Kijk niet alleen naar wat je mooi vindt, maar ook naar je ruimte. Sommige ronde tafels komen bijvoorbeeld minder goed tot hun recht in een kleine ruimte, waar juist een ovale of rechthoekige tafel prachtig staat. Even wat tips:

 • Ruimte: Bekijk de ruimte van een afstandje en leg met krantenpapier de vorm op de grond.
 • Doorloop: Zorg dat er genoeg ruimte is voor de stoelen en doorloop. Er is minimaal 70 cm achter de stoelen nodig om te kunnen passeren en om ‘uit te stappen’. Ga uit van 120 cm als je ongehinderd langs wilt kunnen lopen.
 • Vormen: Oké, de ruimte is inzichtelijk. Nu kunnen we gaan kijken naar vormen.
  • We zien dat ronde tafel steeds meer terugkomen, dit is niet voor niets! Een ronde tafel is “gezellig” en geeft een verbindende sfeer aan tafel. Iedereen is net zoveel betrokken aan tafel en het geeft een echt groepsgevoel. Daarnaast geeft een ronde tafel ook een bepaalde speelsheid in het interieur.
  • Nog niet overtuigd? Denk dan eens aan een ovale tafel. Ook een ovale tafel geeft de ruimte een wat speelsere look en doorbreekt daarnaast de rechte lijnen. Een ovale tafel oogt wat zachter dan een rechthoekige tafel en is ook helemaal van nu qua design. Vooral in een wat langere ruimte is een ovale tafel ideaal en eenvoudig om meerdere mensen aan te plaatsen. Een ovale tafel is ook een optie als bureau of als tafel in een vergaderruimte.
  • Last but not least: een rechthoekige tafel, deze is niet voor niets al jaren de meest gekozen vorm tafel. Naast dat het in veel ruimtes makkelijk past door de vorm, wordt er ook optimaal gebruik gemaakt van de ruimte. Een rechthoekige tafel geeft daarnaast ook dat gezellige gevoel waar uren aan getafeld en geborreld kan worden, samen met vrienden en familie.
  • Of denk eens aan een uitschuifbare tafel. Ideaal voor een extra plek of extra werk ruimte. Zo creëer je binnen een handomdraai 2 of zelfs 4 extra zitplaatsen.
Afspraak maken

 

Materiaal tafelblad en onderstel

Een volgende belangrijke keuze in de zoektocht naar de juiste tafel, is het materiaal. Een tafel is niet alleen door zijn vorm en grootte een opvallend item in ieder interieur, maar bovenal door de keuze van het betreffende materiaal. Een notenhouten tafel geeft een compleet andere uitstraling dan een keramieken tafelblad. Om je niet te laten overspoelen in keuzemogelijkheden, kunnen we de opties allereerst verdelen in drie categorieën voor het tafelblad.

1) Massief hout

2) Fineer

3) Keramiek

Massief hout

Laten we beginnen met de meeste voor de hand liggende keuze: een houten tafelblad. Ook hierin zijn verschillende opties mogelijk, zoals notenhout, eiken of beuken. Hieronder lichten we alle drie de materialen kort toe.

Beuken

Beuken is de goedkoopste optie van de drie en heeft van nature een wat rozige kleur. Beuken is een sterk materiaal en daardoor ideaal voor tafels die veel gebruikt worden en wel tegen een stootje moeten kunnen. Dit kan daardoor de ideale optie zijn voor een bureau of vergadertafel, maar ook voor een gezin met kids. Beukenhout heeft minder zichtbare noesten of nerven dan bijvoorbeeld een eikenblad en oogt daardoor wat rustiger. Het is mogelijk om een beukentafel in allerlei kleuren af te werken. Wil je bijvoorbeeld graag een zwarte tafel, dan raden wij aan om voor een beukentafel te gaan. De kosten zijn lager en het zichtbare verschil met een eikenblad is minimaal. Wanneer je kiest voor een gekleurd eikenblad, wordt deze ter bescherming gelakt met een onzichtbare matte lak. Zoals het woord al zegt is deze lak niet zichtbaar maar beschermt je blad wel tegen krassen en beschadigingen. Nog even op een rijtje: beuken is sterk, heeft van nature een rossige kleur, er zijn verschillende kleur afwerking mogelijk en het is een relatief goedkoop materiaal.

Eiken

Op naar de volgende houtsoort: eiken. Eiken is de meestgekozen optie in ons assortiment. En dat is niet voor niets. Eiken heeft van nature een mooie tekening. Denk hierbij aan knoesten en zichtbare nerven. Dit geeft een eikentafel een iets rustiekere en unieke look and feel. De natuurlijke look van eiken is er een die vaak goed mengt in verschillende interieuren. Doordat veel kasten en vloeren ook van eiken zijn gemaakt, past dit goed bij elkaar. Ook eiken is heel goed af te werken in verschillende kleuren en daarom creëer je met een eikentafel precies de look die je zoekt. Een gekleurd eikenblad wordt altijd afgewerkt met een onzichtbare matte lak, ter bescherming van het materiaal. Eiken heeft dus een mooie tekening door zijn nerven en noesten, is goed te matchen in elke interieur en kan afgewerkt worden met verschillen kleurafwerkingen.

Notenhout

Last but not least: notenhout. Dit is de kostbaarste van de drie. Dat is uiteraard niet voor niets, want dat is ook goed te zien. Notenhout heeft een diepbruine teint en oogt luxe. Notenhout is een exclusieve houtsoort en dat zorgt ervoor dat de prijs ook hoger ligt. Een notenhouten blad is alleen gelakt af te werken en niet in andere kleuren te leveren. De kleurmogelijkheden zijn daarom minder, maar grote kans dat de authentieke look van notenhout je erg aanspreekt.

Fineer

Fineer is iets minder bekend voor de meeste mensen maar mag zeker niet ontbreken in dit lijstje. Bij fineer wordt een boom niet in massief dikke lagen gesneden maar in meerdere lagen. Hierdoor wordt optimaal gebruikgemaakt van het hout, maar de look and feel is exact hetzelfde. Daarnaast kan door het gebruik van fineer ook een bijzonder effect toegevoegd worden aan de tafel. Denk hierbij aan een ingelegd patroon, zoals een visgraat of diamant effect, maar ook een “geschaafde” look. Hierdoor krijgt het tafelblad een bijzondere uitstraling maar behoudt het ook die authentieke houtlook door de kleur- en patroonverschillen. Wil jij een houten tafel met een ingelegd patroon? Vraag dan om meer informatie over een fineerblad.

Keramiek 

Sinds kort bieden wij ook tafels aan met een keramiek blad, want we zien de vraag hiernaar steeds meer toenemen. Keramiek heeft een compleet andere uitstraling dan een houten tafel.  Een keramieken tafel oogt strak en past goed in een industrieel interieur, maar ook in een minimalistische ruimte. Het is vooral een kwestie van smaak of je voorkeur hiernaar uitgaat. Ook in een zakelijke omgeving past een keramiek tafel erg goed. Wat zijn de voordelen van keramiek? Het is goed schoon te houden en daardoor zeer praktisch. Een keramieken blad kan in verschillende stijlen en patronen geleverd worden, zoals een marmer look in een lichte tint of juist in een zwart bruine teint. Er zijn bij keramiek meerdere opties mogelijk. In onze showroom kunnen we samen op zoek naar het juiste keramiek blad voor jouw interieur.

Onderstel

Naast het tafelblad is het onderstel ook van groot belang voor het eindresultaat van de tafel. Ook in het onderstel zijn er mogelijkheden om een speels of een eenvoudig effect terug te brengen. Kijk eens naar het eclipse model waar juist in het onderstel een knipoog naar design wordt gegeven. Veel van onze tafelpoten kunnen in hout of staal geleverd worden. Voor zowel de poten als de bladen gelden er veel verschillende kleuropties die wij in onze showroom kunnen demonstreren.

Stel jouw ideale tafel op maat samen

Stel met ons jouw ideale eettafel samen. De stappen zijn eenvoudig. Je kiest eerst het gewenste model en de ideale afmeting. Daarna kies je de kleurafwerking en het stalen onderstel. Binnen deze stappen zijn er meerdere opties. Laat je ook inspireren door de industriële tafels die wij al hebben geleverd. Je bent van harte welkom in onze showroom om jouw ideale industriële tafel samen te stellen. Wij laten je graag de mogelijkheden zien.

Maak een afspraak