- eerlijk advies
- duurzame keuze
- stijlvolle vloeren
- 100% tevredenheidsgarantie
Wat voor soorten houten vloeren zijn er?
Bij De Houtfabriek hebben we drie soorten houten vloeren: de multiplank, de parketvloer en de massief houten vloer.
Multiplank
De multiplank is onze populairste plank. Multiplanken zijn opgebouwd uit verschillende lagen, die kruislings verlijmd zijn. Deze gelaagde opbouw zorgt ervoor dat de multiplank stabiel is en weinig werkt. Dit betekent dat de plank weinig krimpt en uitzet. Daarom is deze plank ook zeer geschikt voor op vloerverwarming.
De basis van de plank bestaat uit 12 mm dik berkenplex. Hierop wordt de toplaag van massief hout verlijmd. De dikte van deze toplaag is er in verschillende diktes, variërend van 3 tot 8 mm, en is verkrijgbaar in rechte planken en in visgraatpatroon
Door de constructie van de plank kan de vloer zowel zwevend als verlijmd gelegd worden. Wij adviseren meestal om de vloer te verlijmen, omdat hierdoor het loopgeluid en kraken sterk afnemen.
- Breedte: 14, 18 en 22 cm zijn standaard leverbaar. Overige breedtes op aanvraag.
- Dikte plank: 12 tot 18 mm inclusief toplaag.
- Dikte toplaag: van 3 tot 8 mm.
- Velling: verkrijgbaar met en zonder V-groef.
- Afwerking: olie of lak.
- Bewerkingen: roken, verouderen of borstelen.
Parketvloer
Een parketvloer bestaat uit massief houten plankjes met een dikte van 6-8 mm. De legwijze van deze plankjes wordt tapis genoemd. Deze plankjes kunnen in stroken of patroon gelegd worden, dus ook in visgraat, Hongaarse punt en blokpatronen. Omdat de plankjes geen mes- en groefverbinding hebben, worden de plankjes aan de ondervloer verlijmd en genageld. Het resultaat is een ambachtelijke, vrijwel werkingsvrije vloer met nauwelijks loopgeluid.
Het effect van een patroon in een parketvloer is erg mooi. Doordat het leggen van het patroon en de kleine planken arbeidsintensief is, is deze legwijze iets duurder. Het voordeel is dat de vloer zeer stabiel en zo goed als werkingsvrij is. Daarnaast is parket, net als de multiplank, geschikt voor vloerverwarming.
Het leggen van een parketvloer is ambachtswerk. Het vergt een grote vakbekwaamheid om de vloer strak te leggen. We raden het daarom aan om een parketvloer te laten leggen door onze parketteurs.
- Breedte: 7,1 tot 22 cm zijn standaard leverbaar. Overige breedtes op aanvraag.
- Dikte tapis stroken: 6 – 9 mm.
- Velling: verkrijgbaar met en zonder V-groef.
- Afwerking: olie of lak.
- Bewerkingen: roken, verouderen of borstelen.
Heb je een specifieke afmeting of een ander patroon in gedachten? Wij kunnen de planken in elke gewenste afmeting laten schaven. Op basis van jouw wensen en voorkeuren, wordt jouw houten vloer op maat gemaakt.
Massief houten vloer
Massief houten planken bestaan volledig uit hout. De massieve planken zijn gezaagd, geschaafd en geschuurd uit grove houten balken. Vervolgens wordt de plank rondom voorzien van een mes- en groefverbinding en de onderzijde van krimpnaden.
Massief hout is gevoelig voor werking. Dit betekent dat het hout reageert op schommelingen in de luchtvochtigheid. In de winter is de luchtvochtigheid laag in huis. Door het stoken is de lucht droog. Hierdoor wordt ook vocht uit de plank getrokken, waardoor de plank krimpt. In de zomer, wanneer het vochtiger is, neemt de plank vocht op en zal deze uitzetten. Vanwege de werking worden massief houten vloeren doorgaans verlijmd en zijn deze niet geschikt voor vloerverwarming.
Om deze werking op te vangen, verlijmen wij massief houten vloeren bij voorkeur op een ondervloer van spaanplaat. Daarnaast worden de planken in de mes- en groefverbinding met nagels vastgezet. De planken blijven hierdoor beter liggen. Houd er rekening mee dat er, ondanks de zorgvuldige legwijze, altijd krimpnaden kunnen ontstaan. Je kunt naadvorming beperken door de luchtvochtigheid op peil te houden. Dit kan door middel van een luchtbevochtiger. De luchtvochtigheid dient tussen de 50% en 60% te liggen.
- Breedte: 14,5, 18,5 en 22,5 cm zijn standaard leverbaar. Overige breedtes op aanvraag.
- Totale dikte plank: 20 mm.
- Velling: verkrijgbaar met en zonder V-groef.
- Afwerking: olie of lak.
- Bewerkingen: roken, verouderen of borstelen.
Uit welke houtsoorten kan ik kiezen?
Hout geeft een warme sfeer aan je interieur. Er zijn verschillende soorten houten vloeren om uit te kiezen. De meest gekozen houtsoort is eikenhout. Ook andere harde en duurzame houtsoorten zijn geschikt als houten vloer. Elk houtsoort heeft zijn eigen kenmerken en uitstraling.
Staat de gewenste houtsoort er niet tussen? Neem gerust contact met ons op.
ContactWat kost een houten vloer per m2?
Wat een houten vloer kost, is afhankelijk van verschillende factoren:
- Wel of niet lakken.
- Wel of geen extra beschermlaag.
- De houtsoort.
- De legwijze (rechte plank, visgraat, Hongaarse punt, etc).
- Wel of geen kleine spijkertjes in de planken.
- Verlijmen of zwevende legging.
Doordat de prijs van een houten vloer door zoveel verschillende factoren bepaald wordt, geven we je graag een persoonlijk advies op basis van jouw wensen en behoeften.
Kerkdijk 24a, 3615 BE Westbroek
Di / Za van 10:00 tot 17:00
Binnen 1 werkdag reactie
Hoe moet je een houten vloer leggen?
Rechte plank
Elke ruimte leent zich voor een houten vloer met rechte planken. Bredere planken komen goed tot hun recht in grote ruimtes. Kleine ruimtes ogen juist groter met smalle planken.
Wil je de ruimte langer laten lijken? Leg de vloer dan in de lengte. Houten planken zijn verkrijgbaar met of zonder V-groef. Een V-groef aan de lange zijde benadrukt de breedte van de plank. Hierdoor lijkt de ruimte langer. Bijkomend voordeel is dat bij deze manier van leggen het minste materiaal verloren gaat en dus iets voordeliger is.
Smalle en lange ruimtes ogen breder indien je de vloer in de breedte legt. Omdat er meer planken ingekort moeten worden, gaat er bij deze legwijze wel meer materiaal verloren.
Visgraatvloer
Visgraat vloeren laten een ruimte groter lijken. Dit komt doordat de schuine lijnen je ogen naar de verste hoeken van de kamer leiden. Het optisch effect van deze pijl is het grootst als deze in de lengte van de ruimte ligt. De ideale grootte van de plank is afhankelijk van de ruimte.
Fijnere visgraat vloeren maken een kleine ruimte optisch groter. Vooral de varianten met een lichte afwerking geven een ruimtelijk gevoel. Warme kleuren zorgen daarentegen voor een knusse sfeer.
Bredere visgraatpatronen lenen zich het best voor grotere ruimtes. Met een breder patroon voorkom je dat de ruimte er te druk uitziet. Ook de kleurafwerking is van invloed op de uitstraling.
Patroonvloeren
Naast visgraat kan een houten vloer ook in een ander patroon gelegd worden. Waar de plankjes van een visgraat om en om liggen, zijn bij de Hongaarse punt de einden afgeschuind in 45 of 60 graden. Een ander voorbeeld van een patroonvloer is het Versailles patroon. Dit is een tegel met diagonaal vlechtwerk en een vierkant kader. Kenmerkend voor kops houten vloeren is het patroon van kleine vierkante plankjes. De plankjes worden gemaakt van de kopse kant van een balk. Heb je een ander patroon in gedachten? Informeer gerust naar de mogelijkheden.
Welke kleuren en afwerking bestaan er?
De afwerking geeft een houten vloer kleur en een unieke uitstraling. Ook beschermt dit het hout tegen vuil en vocht. Welke kleur het beste bij jouw interieur past, is heel persoonlijk. Houten vloeren kunnen afgewerkt worden met olie of lak. Beide afwerkingen hebben een ander effect, zowel qua uitstraling als in onderhoud.
Olie
- Keuze uit 50+ kleuren.
- Reinig en bescherm je vloer eenvoudig met vloerzeep.
- Werk lichte beschadigingen en vlekjes eenvoudig bij.
Lak
- Keuze uit 50+ overlakbare kleuren.
- Ultramat, satijn of hoogglans.
- Dekkende afwerking mogelijk.
- Transparante, matte uitstraling voor onbehandelde look.
Tips voor het kopen van een houten vloer?
De vloer is de basis van elke ruimte. Het is bepalend voor welke meubels, kleuren en materialen je kiest voor de rest van de woning. Het is dus belangrijk om hier goed over na te denken.
Begin met inspiratie opdoen op Pinterest en in magazines. Als je inspiratie op hebt gedaan, is het tijd om een moodboard te maken. Een moodboard helpt je bij het kiezen van de juiste houten vloer, omdat je zo al een beeld hebt van de stijl waarin je je huis wil inrichten. Een landelijke inrichting vraagt om een andere vloer dan een industriële woonstijl. Als je weet wat je mooi vindt, kun je gerichter op zoek gaan.
Stel jezelf de volgende vragen:
- Kies je voor licht of donker? Bij De Houtfabriek kies je uit meer dan 50 verschillende kleuren.
- Ga je voor fijn of grof? En met of zonder nerf? Grof met nerf maakt je vloer heel stoer en robuust. Fijn en zonder nerf bijvoorbeeld juist elegant.
- Wil je kleinere of grotere plankjes? Dit heeft effect op de uitstraling van de vloer.
Wil je weten waar je op moeten letten of wil je meer tips over het kopen van een houten vloer? Lees dan onze tips en inspiratie.
Hoe dweil je een houten vloer?
Hoe je je houten vloer dweilt, is afhankelijk van de afwerking.
Geoliede vloer
Dweil je houten vloer één keer per week met een vochtige dweil. Voeg een scheutje vloerzeep toe aan een emmer met water. Na het dweilen is de vloer weer schoon. De vloerzeep laat tevens een beschermlaagje achter op het hout. Intensief belopen delen, vlekjes en krasjes werk je eenvoudig weg met behulp van onderhoudsolie. Onderhoudsolie kan je lokaal aanbrengen en is binnen 8 uur weer droog.
Gelakte vloer
Het voordeel van een gelakte houten vloer is het eenvoudige onderhoud. Dweil de vloer licht vochtig met water en parketreiniger voor gelakte vloeren. Deze vloerbeschermer reinigt en laat een beschermlaag achter. De eindlaag is loopbestendig, voorkomt beschadigingen in de lak en camoufleert lichte krasjes.
Een houten vloer kun dus je prima dweilen, maar let er wel op dat je geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt. We raden je aan om speciale vloerzeep te gebruiken om je houten vloer schoon te maken. Wij verkopen kwalitatief hoogwaardige en innovatieve producten. Door het gebruik van deze effectieve onderhoudsproducten bespaart je tijd en blijft je houten vloer in topconditie. De onderhoudsmiddelen zijn verkrijgbaar in onze webshop en showroom.
Hoe moet je een houten vloer onderhouden?
Je wil natuurlijk zo lang mogelijk genieten van je houten vloer. Daarom is het belangrijk om de vloer op de juiste manier te reinigen en te beschermen. Het onderhoud van een geoliede of gelakte lak vloer is anders.
Geoliede vloer
Behandel je houten vloer elk jaar met onderhoudsolie. Hout heeft namelijk poriën. Als het oliepeil in deze poriën te laag is, loop je vuil in het hout. Als deze poriën volledig gevuld zijn met olie, is de vloer optimaal beschermd tegen vuil en vocht. Je kunt dit zelf aanbrengen en uitboenen. Wij kunnen dit eventueel ook voor jou uit handen nemen.
Is jouw vloer toe aan groot onderhoud? Wij doen dit graag voor je. Na het schuren en oliën ziet je houten vloer er weer uit als nieuw. Ook kunnen we kleine schades wegwerken door middel van spotrepair.
Gelakte vloer
Het voordeel van een gelakte houten vloer is het eenvoudige onderhoud. Dweil de vloer licht vochtig met water en parketreiniger voor gelakte vloeren. Deze vloerbeschermer reinigt en laat een beschermlaag achter. De eindlaag is loopbestendig, voorkomt beschadigingen in de lak en camoufleert lichte krasjes.
Een laklaag gaat gemiddeld tien jaar mee. We adviseren je na die tijd de versleten laklaag professioneel te laten schuren. Na het schuren en behandelen is je vloer weer als nieuw. Wil je een offerte voor het schuren en lakken van je vloer? Neem gerust contact op voor meer informatie, prijzen en beschikbaarheid.
Kan je een houten vloer renoveren?
Een houten vloer is een hele investering. Daar wil je zo lang mogelijk van kunnen genieten. Toch is het onvermijdelijk dat je vloer gebruikssporen gaat vertonen of misschien zelfs waterschade oploopt. Dankzij ons team van vloerspecialisten is je vloer na renovatie echter weer zo goed als nieuw. Kies je een andere afwerking of kleur? Dan krijgt je vloer zelfs een totaal nieuwe look.
Renovatie houten vloer
Of je vloer nu toe is aan groot of klein onderhoud: bij de Houtfabriek helpen we je graag met de renovatie van je houten vloer. Voor een kleine onderhoudsbeurt kun je prima zelf aan de slag. Bij grote renovaties of schade kan je beter een specialist inschakelen. Bij groot onderhoud (liefst eens per 10 jaar) of vloerrenovatie werken wij met een vast stappenplan. Eerst schuren we de vloer van grof naar fijn. Daarbij schuren we zo’n 1 mm hout weg. Dan halen we alle kleine krasjes weg met een polijstmachine en vullen spijkergaatjes op; dat is beter voor de afwerking. Vervolgens brengen we de door jou gekozen afwerking en kleur aan.
Laat je ook inspireren door de houten vloer die wij gelegd hebben en kom ook gerust langs in onze showroom om alle kleuren te bekijken. We helpen je graag bij het kiezen uit ons ruime aanbod kleuren.
Ben je toe aan een nieuwe houten vloer? Dan ben je bij De Houtfabriek aan het juiste adres. Het maakt niet uit of je nog in de oriëntatiefase zit of al precies weet wat je wil; onze specialisten helpen je graag bij de aanschaf van een houten vloer. Maak hier een afspraak en dan ontmoeten we je hopelijk snel!
Paul Hekman
Eigenaar De Houtfabriek
Kerkdijk 24a, 3615 BE Westbroek
Di / Za van 10:00 tot 17:00
Binnen 1 werkdag reactie
Neem contact op of kom langs
We helpen je graag vanaf de start met het kiezen van jouw droomvloer. Bekijk ons uitgebreide assortiment in onze showroom. Plan hieronder een afspraak, of kom gewoon even langs.