Houten vloer kopen? Hier moet je op letten

Een houten vloer geeft je huis een warme uitstraling en maakt je interieur tijdloos. Maar wat voor soort hout kies je, voor welk legpatroon ga je en hoe zorg je ervoor dat alles bij je interieur en ruimte past? Kortom: waar moet je op letten bij een houten vloer kopen? Al je vragen én onze antwoorden op een rijtje.

img
  • eerlijk advies
  • duurzame keuze
  • stijlvolle vloeren
  • 100% tevredenheidsgarantie

Is een houten vloer wel handig in mijn huis?

Een houten vloer is in de meeste woningen mogelijk en met het juiste onderhoud voor elk huishouden geschikt. Wel bepaalt de ondervloer van je woning voor een groot deel welke plank handig is en wat de legwijze moet worden. Zo hebben jaren ‘30 woningen vaak een houten basisvloer waar je praktisch elke vloer op kan leggen, terwijl nieuwbouwwoningen vaak vloerverwarming met een warmtepomp hebben. Ook met vloerverwarming en  een warmtepomp is een houten vloer mogelijk, maar wel met de juiste voorbereiding. Daarover later meer. Ook bepaalt de ondergrond of je de vloer beter kunt lijmen of juist zwevend moet (laten) leggen.

Verder vragen veel mensen – zeker met huisdieren – zich af: “Is een houten vloer ook over een aantal jaar nog mooi?” Ons antwoord? Jazeker. Met diverse middelen kan je vlekken en krassen verwijderen. En door de vloer eens per zoveel tijd te (laten) schuren en in de olie of lak te zetten, bescherm je de vloer langdurig. Kortom: met een houten vloer investeer je in de toekomst. Het maakt je interieur tijdloos, is duurzaam en met het juiste onderhoud heb je er een levenlang plezier van.

Houten vloer met vloerverwarming, gaat dat samen?

Zeker: met de juiste voorbereidingen kan je een houten vloer en vloerverwarming prima combineren. Wel moet je een aantal stappen ondernemen voordat de houten vloer kan worden gelegd. Loop om te beginnen het opstookprotocol door, zowel voor als na het leggen van de vloer. Begin hier op tijd mee – minstens twee weken van tevoren – zodat je eventuele mankementen in het vloerverwarmingssysteem kan verhelpen. Als de vloer eenmaal gelegd is, merk je een geleidelijke verspreiding van de warmte door het hele huis, terwijl je nauwelijks of helemaal geen radiatoren hebt. Daardoor kan je de woning optimaal inrichten.

Lees hier meer over het leggen op vloerverwarming.

Neem contact op met een van onze houten vloeren specialisten

Maak een afspraak

Houten vloer kopen met warmtepomp, kan dat?

Ook met een  warmtepomp kan je een houten vloer leggen. Dit verwarmingsmechanisme vind je vaak in nieuwbouwhuizen, waarbij de aanwezige warmte in de omgeving wordt omgezet in energie. Warmte in huis wordt zo op een duurzame manier opgewekt.

Als je een houten vloer combineert met een warmtepomp, is het belangrijk dat de vloer die je kiest zo min mogelijk isoleert, zodat de warmte goed wordt doorgegeven. Je hebt daarom een speciale parketvloer nodig, bijvoorbeeld een set multiplanken met een speciale opbouw. Deze nemen namelijk snel de temperatuur van de (cement) dekvloer aan.

Om je houten vloer langer mee te laten gaan, voorkom je warmte-ophoping op de volgende manieren:

  • Zorg dat je de temperatuur van de vloerverwarming zo constant mogelijk houdt.
  • De luchtvochtigheid moet tussen de 50-65 % blijven.
  • Wil je een vloerkleed in je huis? Let er dan op dat deze geschikt is voor vloeren met vloerverwarming, waarbij er genoeg warmte wordt doorgelaten.

Lees meer over houten vloeren op vloerverwarming met een warmtepomp.

Over de juiste vloer, ondervloer en onderhoud kunnen we je verder adviseren.

Maak een afspraak

Uit wat voor houten vloeren kan je kiezen?

De meest voorkomende vloer is de eikenhouten vloer, maar ook massief hout, een parketvloer en multiplank vloer – bij de Houtfabriek het populairst – zijn mogelijk. Bovendien heb je de vrije keuze over de legrichting, de lengte en breedte van de plank en de afwerking.  Hieronder leggen we meer uit over de verschillende houten vloeren.

Eiken houten vloer kopen

Onder de houtsoorten is een eikenhouten vloer de meest voorkomende, omdat de vloer zich gemakkelijk laat behandelen en er een breed palet aan kleuren beschikbaar is. Verder is eikenhout goed te bewerken: de vloer kan worden geschaafd, verouderd, geborsteld en gerookt. Het hout krijgt dus echt een unieke look, die je volledig kan aansluiten bij jouw smaak en gewenste sfeer in huis.

  • Unieke look
  • Brede keuze aan kleuren
  • Goed te bewerken

Massief houten vloer

Massief hout bestaat uit slechts één houtsoort. Dit in tegenstelling tot andere houttypes, die vaak zijn opgebouwd uit meerdere houtsoorten. Massief hout is een heel mooi soort hout dat zich gedraagt naar de luchtvochtigheid van je huis. Is het bijvoorbeeld winter en stook je meer, waardoor de lucht droger is? Dan wordt er vocht uit het hout onttrokken, waardoor het krimpt. In de zomer zet het hout weer uit. Omdat massief hout geen gelaagde opbouw heeft, is het niet geschikt om te leggen in een huis dat voorzien is van vloerverwarming.

  • Eén houtsoort
  • Afhankelijk van luchtvochtigheid
  • Niet geschikt voor vloerverwarming

Parketvloer

Met een parketvloer kun je alle kanten op. Het bestaat uit kleine massief houten plankjes, die door vakmannen in een bepaald patroon (zoals visgraat) op de ondervloer worden gelegd; verlijmd en vastgenageld. Omdat hier echt vakmanschap aan te pas komt, is voor het leggen van de vloer een wat ruimer budget nodig. Maar: dan mag het resultaat het ook zijn. De vloer is stabiel en bijna werkingsvrij. Een parketvloer is zeer geschikt voor ruimtes met vloerverwarming.

  • Keuze patroon
  • Vakmanschap
  • Bijna werkingsvrij
  • Geschikt voor vloerverwarming

Multiplank vloer

Bij ons is de multiplank de populairste houtsoort. Deze plank bestaat uit verschillende lagen, die vervolgens kruislings aan elkaar verlijmd worden. Omdat de plank daardoor weinig van grootte verandert, is deze planksoort ideaal voor een woning met vloerverwarming of warmtepomp.

  • Populairste houtsoort
  • Geschikt voor vloerverwarming
  • Geschikt voor warmtepomp

Houten vloer, PVC of laminaat

Een houten vloer is bij eerste aanschaf een grotere investering dan een vloer van bijvoorbeeld PVC of laminaat. Toch zal het je niet verbazen dat een houten vloer in onze ogen de beste optie blijft. Een vloer die gemaakt is van kunststof, mist de authentieke uitstraling van een houten vloer. Verder is het loopgeluid anders: PVC of laminaat “klinkt” als plastic, wat het feitelijk gezien ook is.

Verder ogen ruimtes met deze vloeren toch minder sfeervol, al zijn er tegenwoordig goede alternatieven voor mensen met een krapper budget. Maar een houtliefhebber zal het met ons eens zijn: er tipt niks aan een houten vloer van écht hout, die bovendien jaren mee kan als je deze goed onderhoudt.

Noesten of geen noesten in mijn houten vloer?

De keuze voor noesten of geen noesten in je vloer is helemaal aan jou. Waar kleine, vaste noesten je vloer een moderne en strakke uitstraling geven, zorgen grotere of zelfs open noesten voor een levendige stijl. Kortom: met een andere afwerking in de vloer kan je je interieur een hele andere uitstraling geven. Weinig of geen noesten in je vloer verandert de kwaliteit van het hout overigens niet; het is echt een kwestie van smaak.

Welk patroon kies ik voor mijn houten vloer?

Je kunt houten planken in de lengte of breedte leggen, in visgraat of in talloze andere patronen. Met het patroon en de legwijze kan je optisch een ruimte bijvoorbeeld groter, kleiner of lichter maken. Kijk dus goed naar de ruimte en lichtinval.

Donkere gerookte visgraatvloer in woonkamer
Standaard eiken
Multiplank

standaard eiken

visgraat tapis
Visgraat tapis

standaard eiken

Versailles vloer de houtfabriek
Patroonvloer

versailles

visgraat vloer houtfabriek
Visgraat vloer

standaard eiken

raftwood
Raftwood

verouderd eiken

Houten planken in lengte of breedte

De minst ingewikkelde legwijze zijn planken die recht naast elkaar liggen. Je kan eindeloos variëren in het optische effect dat je wil creëren: met een smalle plank maak je een ruimte groter, terwijl een brede plank juist beter past in een grote ruimte. Ook kan je door de legwijze van de planken een optisch effect bereiken: als je een ruimte langer wil laten lijken, dan kan je de planken het beste in de lengte leggen. En als je een kamer breder wil laten lijken, leg je de planken in de breedte.

Visgraat houten vloer

Eén van de grootste trends van de afgelopen jaren is de visgraat houten vloer. Hierbij liggen de planken niet recht, maar in schuine lijnen naast elkaar.

Een visgraat vloer met smalle planken kan een kleine ruimte optisch groter doen lijken, terwijl een brede plank in een grote ruimte weer een drukke oogopslag voorkomt. In beide gevallen zorgt de houtselectie en de kleurafwerking voor de finishing touch, die de uitstraling van de vloer en daarmee de ruimte bepaalt.

Patronen houten vloer

Naast het bekende visgraatpatroon zijn er nog talloze andere manieren waarop je je vloer kan leggen. Denk bijvoorbeeld aan de Hongaarse punt, waarbij je de afgesneden korte kanten van de planken naar elkaar toe legt. Een andere manier waarop je de vloer kan leggen is om helemaal geen langwerpige planken te gebruiken, maar te kiezen voor  vierkante vormen. Als je een houten vloer aanschaft, kun je het echt helemaal naar jouw smaak laten maken. Meer weten? Maak een afspraak en we bespreken vrijblijvend alle opties.

bezoek showroom

Kerkdijk 24a, 3615 BE Westbroek

0346 – 28 26 63

Di / Za van 10:00 tot 17:00

[email protected]

Binnen 1 werkdag reactie

Welke kleuren voor houten vloeren zijn er?

In de afwerking zijn eindeloos veel opties. Wij adviseren lichte kleuren, zoals wit- of grijstinten of een whitewash, voor kleine ruimtes en donkere kleuren in grotere ruimtes. Daarnaast is het afwerken van hout sowieso een goed idee: olie of lak biedt bescherming en zorgt ervoor dat je vloer langer mooi blijft.

Omdat je ook bij het uitzoeken van een kleur dus eindeloos veel opties hebt, helpen wij je uiteraard graag bij het maken van je keuze. Welke kleuren passen bijvoorbeeld mooi bij je interieur, hoe bepaalt de kleur de sfeer in je huis en kies je bij de afwerking voor olie of lak? Onze experts denken met je mee, zodat we samen beslissen over de mogelijkheden die passen bij jouw wensen.

Bij de Houtfabriek hebben we een heel ruim aanbod. Lees meer tips over het vinden van de juiste kleur voor je houten vloer, bezoek onze showroom of maak een video-afspraak, zodat je kunt kiezen uit een van onze 50 kleuren.

Kies uit 50 kleuren

Maak een afspraak

Wat kost een houten vloer per m2?

We zouden je hier graag een simpel antwoord op willen geven, maar dat gaat helaas niet. De prijs van een houten vloer is afhankelijk van jouw wensen. Denk aan de legwijze, de houtsoort en de afwerking. Als je weet hoe jouw droomvloer eruitziet en wat de afmetingen zijn van de ruimte, kunnen we je een beter beeld geven van de prijs. Natuurlijk mag je ook altijd vrijblijvend een offerte aanvragen.

Kies je de multiplank? Dan starten de prijzen bij 95 tot 140 euro per m2. Droom je van een prachtige eiken visgraatvloer? Dan liggen de prijzen tussen de 140 en 180 euro per m2. Een unieke Hongaarse punt heb je vanaf 155 tot 195 euro per m2. Lees onze prijsgids houten vloeren voor meer informatie.

Zelf houten vloer leggen of laten leggen?

Als je een beetje handig bent, twijfel je misschien nog of je de gekochte vloer zelf gaat leggen of dit laat doen. Hoe makkelijk dit is, ligt natuurlijk aan het oppervlak, het passend maken van het hout en de legwijze van de vloer. Waar moet je op letten als je zelf een vloer legt en wanneer kan je de klus beter uit handen geven? Wij helpen je graag bij het maken van deze keuze.

Zelf houten vloer leggen in 8 stappen

Ga je de houten vloer zelf leggen? Dan adviseren we je hieronder graag hoe je het beste te werk kunt gaan:

  1. Bereken hoeveel hout je nodig hebt. De hoeveelheid hout die je nodig hebt is afhankelijk van het legpatroon: je gaat waarschijnlijk het hout zagen om alles passend te maken, dus koop altijd ruimer in dan de oppervlakte van de grond.
  2. Maak de ondergrond gereed. Begin met het egaliseren van de ondervloer, maak eventuele gaten dicht, verwijder spijkers in de grond en zorg ervoor dat de vloer goed schoon is. Ook is de ondergrond in sommige huizen (met name in nieuwbouw) soms vochtig; maak het oppervlak dus helemaal droog.
  3. Isoleer de ruimte met een ondervloer. Het type ondervloer is afhankelijk van de vloer die je erop gaat leggen: als je bijvoorbeeld vloerverwarming hebt, moet de ondervloer wel warmte kunnen doorgeven. Een ondervloer die zorgt voor veel geluidsisolatie dempt het kraakgeluid van houten vloeren.
  4. Teken een beginlijn uit en leg de planken aan elkaar. Om alles goed passend en recht te maken is het aan te raden om een beginlijn uit te tekenen. Leg de eerste plank altijd zo’n 1,5 cm van de wand af, zodat je wat speling hebt als de vloer zich uitzet.
  5. Leg de planken per baan neer. Bij het leggen van de eerste baan kun je kiezen om de  planken in elkaar te lijmen of vast te timmeren, of zwevend te leggen. Leg de banen tevens zo dicht mogelijk tegen elkaar aan en schuif de planken dan in de vorige baan.
  6. De laatste baan neerleggen. Voor de laatste baan kom je soms niet helemaal uit met de dikte of lengte van de plank ten opzichte van de muur. Daarom kun je weer een stuk van deze planken zagen om alles passend te maken. Leg een plank over de laatst gelegde baan neer en zaag het surplus af. Dat deel kun je gebruiken voor de laatste baan.
  7. Hout leggen over obstakels op de vloer. Met een profielaftaster kun je gemakkelijk de vormen over een stuk hout leggen, waarna je een vorm krijgt die precies past in de lastige vorm.
  8. Kies mooie plinten om de vloer helemaal af te maken. Om de ruimte tussen de vloer en de muur niet zichtbaar te maken, kun je ten slotte plinten plaatsen. Tevens is het een mooie afwerking van de houten vloer.

Heb je verder nog vragen over het leggen van je houten vloer of ben je al goed op weg maar wil het toch niet helemaal zelf lukken? Wij staan voor je klaar om je verder te helpen.

Houten vloer laten leggen

Als je twee linkerhanden hebt, liever zelf je aandacht aan andere dingen besteedt of geen tijd hebt, dan kan het lonen om het leggen van de vloer uit te besteden. Met een kostbare houten vloer wil je immers dat het goed gebeurt. Zoals je merkt zijn er veel opties en keuzes die je moet maken bij een houten vloer. Onze professionals helpen je bij deze keuzes en leggen de vloer secuur.

reviews
Bart-Jan Kouwenhoven

"We hebben een nieuwe parketvloer. Wat mooi! gelegd door René. Hij werkt keihard en heeft oog voor kwaliteit en detail. Creatieve oplossingen vindt hij bij niet standaard situaties. Wij zijn er heel blij mee."

26 februari 2024

Christa Kramer

"Heel blij en tevreden zijn wij met onze mooie nieuwe houten geoliede vloer. Het personeel van De Houtfabriek heeft ons geweldig geholpen vanaf het moment dat we binnenliepen in het pand in Westbroek tot aan de afwerking van de vloer. Ze zijn professioneel en deskundig en hebben niks teveel gezegd: het eindresultaat voldoet volledig aan de eisen."

2 april 2024

Joyce Postma

"Wat een prachtvloer is het geworden! Voor mijn vragen werd door Folkert uitgebreid de tijd genomen. Hij dacht met mij mee en kwam met een advies op maat. De naturel olie is boven verwachting mooi en de vloer is met vakmanschap gelegd. Ik kan De Houtfabriek aan iedereen aanraden!"

7 maart 2024

bezoek showroom

Kerkdijk 24a, 3615 BE Westbroek

0346 – 28 26 63

Di / Za van 10:00 tot 17:00

[email protected]

Binnen 1 werkdag reactie

Houten vloer onderhouden

Als je een houten vloer goed onderhoudt, dan gaat zo’n vloer een leven lang mee. Maar om daarvoor te zorgen, moet je de vloer op de juiste manier schoonmaken, reinigen en beschermen. Hoe doe je dat?

Onderhoud geoliede houten vloer

Is je vloer geolied? Dan kan je de vloer dweilen met parketreiniger die de afwerking niet aantast. Verder is het aan te raden om je vloer jaarlijks te behandelen met een onderhoudsproduct. Daarmee bescherm je je vloer het beste tegen vuil en vocht.

Eens per zoveel jaar is je vloer aan groot onderhoud toe. Je kan dit – mits je de juiste materialen hebt – prima zelf doen, maar de meeste klanten besteden dit liever uit aan een professional. Ook bij de Houtfabriek huur je professionals in voor groot onderhoud. Door de vloer te schuren en oliën ziet je vloer er weer helemaal als nieuw uit.

Onderhoud gelakte houten vloer

Een gelakte houten vloer is eenvoudiger in het onderhoud: je hoeft deze alleen af en toe te dweilen met water en een reiniger. Omdat de bovenste laag goed beschermend en loopbestendig is, zal je merken dat je kleine krasjes makkelijk kan camoufleren. Ook gaat de laklaag lang mee: gemiddeld 10 jaar. Daardoor hoef je eigenlijk alleen eens per 10 jaar de vloer te laten schuren, het liefst door een professional.

Houtfabriek is dé vloerspecialist van Nederland

Bij de Houtfabriek maken we al sinds 2001 veel huishoudens en bedrijven blij met een mooie houten vloer. Wat ons onderscheidt?

 

Persoonlijke aanpak

In de meeste vloerzaken worden mensen overdonderd door de vele keuzes, want zoals je leest kan je veel kanten op. Bij de Houtfabriek kiezen we voor een persoonlijke aanpak en advies op maat. We stellen de juiste vragen, zodat we je écht kunnen adviseren over welke vloer het beste past bij je  ruimte, lichtinval en interieur. Ook helpen we je graag met het leggen en onderhouden van de vloer.

 

Totaalpakket

Naast houten vloeren kan je ook bij ons terecht voor tafelsstoelenwandpanelen en stalen deuren. Wij leveren een totaalpakket, alles voor jouw interieur onder één dak. Bij de Houtfabriek leg je de basis voor jouw woning.

 

Trees for all

Wij werken alleen met natuurlijke en duurzame materialen, uit bossen die goed worden beheerd. Verder laten we bij elke gekochte vloer of meubelstuk een boom in Nederland én Bolivia planten. Dit doen we in samenwerking met Trees for All. Zo maken we samen de wereld een stukje groener.

Benieuwd naar ons assortiment?

Bezoek showroom